BIST 10.175
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.400,37
HABER /  GÜNCEL

BM Suriye'yi soruşturacak

BM İnsan Hakları Komisyonu, Suriye'de yapıldığı belirtilen hak ihlallerinin soruşturulması kararı aldı.

Abone ol

BM İnsan Hakları Komisyonu, Suriye rejiminin muhalif gösterileri bastırmaya çalışırken yaptığı ileri sürülen hak ihlallerinin soruşturulmasına karar verdi.

Navi Pillay 2200'den fazla kişinin öldürüldüğünü söyledi

Cenevre'deki olağanüstü toplantıda konseyden geçen tasarıda, Suriye'ye 'acilen bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonunun gönderilmesi' istendi ve Suriye güvenlik güçlerinden, eylemcilere karşı şiddet kullanılmasına son verilmesi talep edildi.

Soruşturmada Suriye'de Temmuz 2011'den bu yana yapılan hak ihlallerinin ele alınacağı kaydedildi.

BM, Suriye'deki şiddet olaylarında 2 bin 200'den fazla kişinin öldüğünü söylüyor.

Oylamada, 33 ülkenin tasarıya destek verdiği, aralarında Çin, Rusya ve Küba'nın da bulunduğu dört ülkenin olumsuz oy verdiği, dokuz ülkeninse çekimser kaldığı kaydedildi.

Konsey'in kararlarının bağlayıcılığı bulunmuyor.

Aşırı güç kullanımı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin olağanüstü toplantısının açılışında konuşan Konsey Başkanı Navi Pillay, "Devam etmekte olan ihlallerin boyutu ve barışçıl protestoculara yönelik acımasız saldırılar, dikkatlerinizi sürekli bu ülkenin üzerinde tutmanızı gerektiriyor. Ordu ve güvenlik güçleri, protestoları yatıştırmak ve farklı kentlerde hâkimiyeti sağlamak için aşırı oranda güç kullanmaya devam ediyor." dedi.

Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın askeri operasyonları durdurma sözünü tutmamasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Humus'ta Pazartesi günü, Birleşmiş Milletler'den bir heyetin kente geldiğini öğrendikten sonra seslerini duyurmak üzere eylem yapan kalabalığın üzerine ateş açılması sonucu en az dört kişinin öldüğü bildirildi.

Beşar Esad Pazar günü Suriye devlet televizyonuna aylardır süren muhalif gösterilere karşın, hükümetinin düşme tehlikesi yaşamadığını söylemiş, dış askeri müdahalenin başarısızlıkla sonuçlanacağını savunmuştu.