BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,78
ALTIN 2.441,07
HABER /  GÜNCEL

İspanya: Rusya'ya yaptırımların AB'ye maliyeti 21 milyar euro

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların Avrupa Birliği'ne 21 milyar euroluk ihracat kaybı getirdiğini açıkladı.

Abone ol

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların Avrupa Birliği'ne (AB) 21 milyar euroluk ihracat kaybı getirdiğini açıkladı.

Rusya'ya yönelik yeni yaptırım olasılıklarının görüşüleceği toplantıya katılmak üzere Brüksel'e giden Garcia-Margallo, "Yaptırımların bedeli hepimiz için ağır oldu. AB şimdiye dek 21 milyar euro kaybetti. Biz İspanya'da tarım ve turizm alanında çok büyük zarara uğradık." dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Rusya yaptırımlarının bilançosuna ilişkin rakam veren ilk AB yetkilisi.

Kremlin'den daha önce gelen açıklamalarda yaptırımların Rus ekonomisine maliyetininyılda 40 milyar dolar olduğu belirtilmişti.

Rusya'ya aşamalı olarak artırılarak uygulanan ekonomik yaptırımlar Birlik içinde giderek daha derin bir bölünme yaratıyor. Bazı üye ülkeler Moskova ile ticari ilişkilerinin kopması olasılığından kaygılı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, AB ülkelerinin 2013 yılında Rusya'ya ihracatı 119 milyar euroydu.

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların Moskova'dan doğrudan destek aldığını savunan Batılı ülkeler, Rusya'nın stratewjik sektörlerine yönelik yaptırımlar uyguluyor.

Rusya ise ayrılıkçılara destek verdiği yönündeki iddiaları reddediyor.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının bugün Brüksel'de yaptırımların kapsamını genişletmek üzere biraraya geldi.

Toplantıdan yaptırımların kapsamının genişletilmesi kararı çıksa da, bu kararın uygulaması bir hafta ertelendi.

AB bakanları Fransa ve Almanya öncülüğünde masaya getirilen yeni barış planı görüşmelerinden alınacak sonuca göre yaptırımlar konusunda yönün belirlenmesini istiyor.