BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,82
ALTIN 2.417,64
HABER /  EKONOMİ

İşler o kadar iyiye gidiyor ki

Karamsar havaya inanmıyor. Aksine işlerin iyiye gittiği görüşünde. İshak Alaton pembe tablo çizdi.

Abone ol

Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, "İşler o kadar iyi gidiyor ki dolar tekrar tepe taklak, YTL yine yukarıda" dedi.

Alarko-Carrier ortaklığının 10. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Alaton, Carrier'in, 1930'lu yıllarda Türkiye'ye geldiğini, birlikteliğinin Tokar adlı şirketle olduğunu, savaş yıllarının Tokar'ın mümessilliğinde geçtiğini ve 1951 yılında İTÜ'den mezun olan Üzeyir Garih'le yollarının çakıştığını anlattı.

Alarko Carrier'in kârlılık bakımından daha önce birkaç yıl boyunca Carrier'in bulunduğu 135 ülke arasında bir numara olduğunu belirten Alaton, işçisine hakkını veren ve işçisine güvenen bir şirket olduklarını vurguladı.
İshak Alaton, gazetecilerin sorularını cevaplandırırken de, Çin'i bir fırsat olarak gördüklerini ifade ederek, Gebze'deki fabrikadan Çin'e gittikçe artan bir ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

TÜRKİYE DÜNYAYA AÇILIYOR

Alaton, bir gazetecinin "piyasalardaki gelişmeler ve AK Parti'ye yönelik kapatma davası nedeniyle bir karamsarlık tablosu olduğunun belirtildiğini" ifade etmesi üzerine de şunları kaydetti:
"Çinliler'in 'gerçeğin bin yüzü var' diye bir sözü var. Sizin söylediğiniz gerçeğin bir yüzü. Ben söylediğim zaman iki yüzü. Daha 998 gerçek var. Ben kat'iyetle bu karamsarlık içinde değilim. Özellikle son zamanlarda hiç değilim. Büyük bir heyecan duyuyorum. Çünkü Türkiye, hiç farkında olmadığınız bir şekilde dünyaya açılıyor ve dünya ile entegre oluyor. Bu, sadece ekonomik bir entegrasyon değil, aynı zamanda zihinsel bir entegrasyon.
Benim iyimser görüşüme ilaveten verebileceğim en önemli parametre, bir ara dolar 1,32 YTL'ye çıkmıştı, bu sabah 1,21 YTL'ye düştü. (İhracatla ilgili olarak, tekrar 1,20'nin altına inerse) diye, dövünüp duruyoruz. Aksine işler o kadar iyi gidiyor ki dolar tekrar tepe taklak, YTL yine yukarıda."

ORTAKLIK DEVAM EDECEK

Carrier Avrupa Başkanı David Appel de Alarko-Carrier ortaklığının gücüne inandıklarını, Alarko'nun pazardaki yerine güvendikleri için mutlu olduklarını, ortaklık süresince her yıl büyüdüklerini, başlangıçtaki yönetim kadrosunun çok başarılı bir şekilde 10 yılı tamamladığını ve aynı yönetimle yola devam edecek olmaktan da büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Alarko-Carrier ortaklığının, bugüne kadar kurdukları en başarılı ortaklıklardan biri olduğunu ve geleceğin daha da büyük başarılar getireceğine inandıklarını belirten Appel, "Alarko Carrier, her yıl programladığı ve bütçelediği sonuçları eksiksiz üretiyor. Teknoloji transferi ile tüm Avrupa ve Rusya'ya açılan firma, sadece ürünleriyle değil, verimlilik projeleri, çevre ve çalışan sağlığı gibi konularda da Carrier ailesi içinde çok önemli bir noktaya geldi" dedi.

Appel, Türkiye'nin çok güçlü bir pazar olduğunu, Türkiye'yi stratejik bir pazar olarak gördüklerini, kişi başına milli gelirin arttığını, Türkiye'nin stratejik bir pazar olmayı sürdüreceğini, bu ülkeden çok hızlı bir şekilde ihracat yapılabildiğini, tüm dünyada örnek olabilecek istisnai bir ortaklık yaşadıklarını, ortaklığı geliştirerek sürdürmek istediklerini ifade etti.

Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu ise, birtakım sektörlerde birtakım sorunlar olduğunu belirterek, "Korku senaryoları yerine, pembe senaryolar üretirsek Türkiye için çok daha iyi olacak" dedi.
Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin de 10 yıl önce 110 milyon dolar olan cironun, 2007'de 220 milyon dolara ulaştığını, böylece 10 yılda iki kat büyüme hedefi gerçekleştirdiklerini kaydederek, şöyle devam etti:

"İhracatımızı da 10 yılda 19 kat artırarak ciddi bir büyüme kaydettik. 2007 yılını 35 ülkeye 37 milyon dolar ihracat ile kapattık. Şirketimiz, İngiltere'den İspanya'ya, Fransa'dan Pakistan'a pek çok ülkeye ihracat yapıyor. Herkes Çin'den klima ithal ederken biz Çin'e her yıl 2 milyon dolarlık klima ihracatı gerçekleştiriyoruz ve bu artacak. Her yıl ürün geliştirme için 4 milyon dolarlık yatırım yapıyor, ortalama 10 yeni ürünü pazara sunuyoruz. Alarko Carrier olarak sağlıklı bir büyüme için 10 yıl önce bir hedef belirlemiştik. Bu süre zarfında hedeflerimizi hep tutturduk."

HİÇ ZARAR ETMEDİK

Şahin, 1992 yılında borsaya açıldıklarından bu yana hiç zarar açıklamayan şirketler arasında yer almaktan kıvanç duyduklarını ifade ederek, "Ekonomik krizlere rağmen aralıksız her yıl vergi üreten birkaç şirketten birisi biziz. Sektörümüzde en fazla kurumlar vergisi ödeyen firmayız. Her yıl yatırımcımıza yüzde 200-300 temettü ödüyoruz" dedi.

YÜZDE 10 BÜYÜME HEDEFİ

Başbakanlığın, Türkiye'ye davet ettiği yabancı gazetecileri bu hafta içinde 3-4 sanayi kuruluşu gezdireceğini, bunların arasında Alarko Carrier'in Gebze'deki tesisinin de bulunduğunu ifade eden Şahin, 2008 hedeflerine ilişkin bir soru üzerine, her yıl sağlıklı bir biçimde yüzde 10 büyümeyi hedeflediklerini kaydetti.

Şahin, "Bu yıl 233-235 milyon dolar ciro yapabilmeyi hedefliyoruz. Bu yıl ihracatta 40 milyon doları aşabiliriz. Gizli hedefimiz 45 milyon doların üzerine çıkabilmek. Önümüzdeki dönemde üretimimizin yarısını ihraç etmeyi, yani 65-70 milyon dolar ihracata gelmeyi ve bunu kalıcı hale getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.