BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,83
ALTIN 2.421,02
HABER /  GÜNCEL

Günün ekonomi haberi

Türkiye kendi ayakları üzerine durma yolunda ilerliyor. Küçük ama önemli bir adım atıldı Eti Madencilik'ten.

Abone ol Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü 73 yıllık tarihinde ilk defa, yeni bir ürün ve üretim yöntemi olarak bor türevi 'kalsine tinkal''ı geliştirerek, kurum adına ilk patent müracaatını yaptı.

Yeni ürünün patent projesi a'dan z'ye tamamıyla Türk (Eti) mühendisinin emeği, bilgisi ve alın teriyle gerçekleştirildi.

Eti Maden İşleteleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Türkiye'nin bu alanda çok zayıf olduğunu ve gerekli başarıyı yakalayamadığını kaydeden Yılmaz, bor ile ilgili dünya çapında toplam patent başvurusu sayısının ise 58 bin 304 olduğunu söyledi.

KATMA DEĞERİ EN YÜKSEK ÜRÜN

Katma değeri son derece yüksek olan Kalsine Tinkal'ın, diğer ürünlere göre çok daha pahalı olduğunu söyleyen Yılmaz, bu ürünün Türkiye'nin en stratejik madeni olan bordan geliştirildiğini belirtti.

Ürünü, araştırma-geliştirme safhasından tesis safhasına kadar kendilerinin tamamladıklarını belirten Yılmaz, diğer türlere göre, yüzde 50 daha pahalıya satılan yeni ürüne, izolasyon sektöründen yoğun bir talep beklendiğini söyledi.

Katma değeri son derece yüksek olan bor ürünü kalsine tinkal; plazma tv, cam ve seramik sektörü için önemli bir buluş olarak nitelendiriliyor.

250 MİLYON DOLARLIK HEDEF PAZAR

Bu arada Dünya izolasyon sektörü ve soda külünün kullanıldığı, cam başta olmak üzere tekstil, deterjan vb sektörlerinde öncelikli kullanılan kalsine tinkal üretimine yönelik kurulan tesislerde bugüne kadar yapılan üretim 25 bin tona ulaştı.

Öte yandan yeni geliştirilen kalsine tinkal için, öngörüldüğü şekilde kullanılması halinde, yılda 250 Milyon dolarlık bir ek pazar oluşturulması da hedefleniyor.