BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,97
ALTIN 2.446,89
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İslami bisiklet tartışması

'İslami bisiklet' tartışması Anadolu Üniversitesi'nin açılışında da tartışma konusunu oldu.

Abone ol

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın, 'İslami bisiklet üretilebilir' açıklamasını eleştirdi. Bu sözlerin çarpıtıldığını belirten AK Parti'li Nabi Avcı ise Aydın'a 'Nerede, nasıl ve neler söylemiş? Bilerek konuşursak, daha iyi anlaşırız' diye tepki gösterdi.

Yeni Şafak gazetesinin Anadolu Üniversitesi'nin açılış törenine 'İslami bisiklet' tartışması damgasını vurdu. Üniversitenin Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törende kürsüye gelen Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç'in 'İslami bir bisiklet üretilebilir. İslam'a göre ameller niyete göredir. Allah'ın rızasını gözeterek ve insanlara faydalı olması öncelenerek üretilen bir bisiklet İslami bisiklet olur' şeklindeki ifadelerini eleştirdi.

BİZİ ALAYA ALDILAR

Aydın, 'Bir profesör çıktı ve 'İslami bisiklet üretilebilir' diye tuhaf bir şey ortaya attı. Çok gereksiz, çok anlamsızdı. Hatta dünyaca ünlü Ekonomist dergisi bunu alaya aldı. 'Türkiye'de bilim' diye. Ben bir bilim adamı olarak buna üzüldüm.' dedi.

Aydın'ın açıklamaları törene katılan TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Nabi Avcı'nın eleştirisine neden oldu.'Konuşmamı kısa kesecektim. Ama şu İslami bisiklet meselesi beni tahrik etti.' diyen Avcı, konunun gazetelerde yanlış anlatıldığını belirtti.

BİZLER BARİ YAPMAYALIM

Avcı, 'Bu bir gazete haberidir. Bir profesör İslami bisiklet önerdi. Haber bu. Peki, haberin arkasında ne var? Bu gazete haberinin aslı şu. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde bir çalıştay düzenleniyor. Çalıştayın konusu, 'Teknoloji, Medeniyet ve Değerler.' Bu çalıştayda bilim ve teknoloji tarihçileri teknolojinin gelişmesiyle içinde doğduğu uygarlık arasında nasıl bir ilişki vardır, bunu tartışıyorlar. Şimdi kendisine bisikletle ilgili laflar atfedilen hoca Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, bir bilim ve felsefe tarihi hocası. Birtakım teknolojik ürünler Çin'de üretilirse ne olur, İslam dünyasında üretilirse ne olur ? O bu uygarlıkların değerlerini teknolojilere nasıl yansıdığını ve onları anlatmak için söylüyor. Ama bu gazetecilikte buna dönüşmüş. En azından bizim akademisyenler olarak bu sözün arkasında ne var? Nerede, nasıl ve neler söylemiş? Bunları bilerek konuşursak, daha iyi anlaşırız.' şeklinde konuştu.