BIST 9.933
DOLAR 32,47
EURO 34,75
ALTIN 2.441,87
HABER /  EKONOMİ

İşinde 1 numara CEO'nun tek üzüntüsü

TTNet'i dünyanın sayılı şirketleri arasına sokan şirketin CEO'su Tahsin Yılmaz'dan çarpıcı açıklamalar.

Abone ol

TTNet CEO’su Tahsin Yılmaz, büyük oğlu Abdullah’ın mezuniyet törenini kaçırdı. ‘Bari Raşit’in töreninde olayım’ dedi, o gün Ankara’da işi çıktı. Hayatın gerisinde kaldı. Şimdi törenleri Tivibu’dan izliyor.

İŞİYLİ İLGİLİ PİŞMANLIĞI YOK AMA
Telekomünikasyon sektöründe TTNet’i dünyanın 500 büyük firması arasında 134’üncü sıraya çıkaran TTNet CEO’su Tahsin Yılmaz’ın işle ilgili pişmanlıkları yok. Sadece ‘Hayatı fazla mı ıskaladım acaba?’ diye düşünüyor.

Dışarıdan bakıldığında hiçbir dertleri yok gibi görünüyor. O zaman okuyun da, bu CEO’lar hayatta neler kaçırıyor görün. Çocuğunun büyüdüğünü görememek, onun mezuniyet törenine gidememek nasıl bir duygu... 

Türkiye gazetesinden Adil Küçük Tahsin Yılmaz ile konuştu. Ortaya etkileyici bir öykü çıktı. İş temposunun ne kadar yoğun olduğuna dair anlattıkları ilgi çekiciydi:

“Büyüdüklerini göremedim. Genellikle sabah uçağına binerdim. Anadolu’nun bir yerine giderdim. İstanbul’a dönüşüm geceyarısını geçerdi. Ben giderken uyurlardı. Ben döndüğümde yine uyumuş olurlardı. Çocukluklarını kayınbiraderimin çektiği videolardan izliyorum. Televizyonunun başından kalkamıyorum. Baktım adam olmuşlar. Abdullah’ın iki yıl önce mezuniyet töreni vardı. O gün işim çıktı. Yanında olamadım. Ayın birinde Raşit’in mezuniyet töreni var. Bari onun yanında olayım istiyorum.”

EŞİM DE KIRILDI BANA
Bu cümleden sonra kafamda yazı şekilleniyor. Mezuniyet töreninden Raşit ile birlikte bir fotoğrafını kullanacağım. “Mutlaka bir fotoğraf gönder” diyorum. Mezuniyet töreninin sonraki günü de birlikte Belçika’ya gideceğiz. Çocuğuna gururla sarılışını anlatır, ”İyi ki gitmişim“ der diye bekliyorum. İstanbul’daki söyleşiye ara verip Belçika’ya dönelim. Haberi asistanı Banu Hanım veriyor: “Adil Bey, dün Tahsin Bey okula gidemedi. Ankara’da acil bir toplantıya gitti.” Söylenecek bir şey yok. Bir ara Tahsin Yılmaz ile birlikte yürüyoruz. “Raşit’e de gidemedim biliyor musun? Eşim de kırıldı bana. Kaç kere mezuniyet töreni oluyor” diyor. Sadece başımı salladım. Zira sözün bittiği yerdeyim...

YOZGAT’TAN İSTANBUL’A
Brüksel’i aradan çıkaralım ve İstanbul’da ofisinde yaptığımız bir hafta onceki söyleşiye dönelim. “İnsanların hayatında dönüm noktaları olur. Benim hayatımın dönüm noktası da babam” diyor ve devam ediyor: “Babam 1970 yılında Almanya’ya işçi olarak gitti. Planlanan ise bizim 1-1.5 yıl sonra peşinden gitmemizdi. Halamın eşi kanserden ölünce babama ‘Çocuklar ortada kaldı. Sen dön İbrahim’ dediler. Eğer babam dönmese biz Almanya’da bir işçi çocuğu olacaktık şimdi.”

PTT'DE İŞE BAŞLADI
Hem biraz kasvetli hava dağılsın, hem de daha yakından tanıyalım diye iş hayatına başlangıcını soruyorum. Tahsin Yılmaz Yozgatlı. Kabataş Erkek Lisesi’ni kazanmasıyla başlıyor söze. Daha 15 yaşında İstanbul’un yolunu tutar. Sonra hep mücadele. Ardından ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği. Tabii okurken PTT’den burs alır. Okul bitince de PTT’de işe başlamak zorunda kalır.

BAŞTAN ŞİRKET KURARIM
TTNet CEO’su Yılmaz’ın anlattıkları kamudaki hantal yapıyı da ayna gibi yansıtıyor: “Devlet dairesi olduğu için 5 yıl geçince başmühendis olmanız gerekiyor. Ben de 5 yıl bekledim. Baktım beni arayıp soran yok. Biraz daha bekledim. Baktım olmuyor ayrıldım işten. Turkcell’de işe başladım. Turkcell’e başladığım yıldan itibaren çok dolaştım. Bu yüzden Türkiye’nin her bölgesinde insanların nasıl yaşadığını, neler düşündüğünü iyi bilirim. Planları da bu bilgiler ışığında yaparım.Uzmanlık alanım network planlamacılığı. Şu an 5 milyon 10 milyon aboneyi taşıyacak mobil şebekeyi oluşturur işletecek duruma getiririm.”

EV SAHİBİ GÖRMESİN DİYE...
Yılmaz Turkcell’deki işin de sonuna gelir. Çünkü vatan borcu vardır önünde. Bu arada şans da yüzüne güler. Evi Ankara’dadır. Acemilik de Ankara’da olur. Sonrasında usta birliği için kuralar çekilir. Elini torbaya sokar. Bir kağıt alır, elini çıkarmadan vazgeçer ve başka bir kağıda uzanır parmakları. Onu çıkarır dışarı. Ankara’yı çekmiştir. Sonrasını kendisi anlatsın: “Askerlik öncesi biraz para biriktirmiştim. Ama 4 ay sonra para bitti. Eve giderken ev sahibiyle karşılaşmamak için yolumu değiştiriyordum. Zor günlerdi.

Bu kadar hızlı yaşanan bir hayatta yanlış kararlar da olabilir. “Hayal kırıklıklarınız var mı?” diye soruyorum. Karşılığı çok net ve kısa: “Yok diyebilirim. Keşke aileme, çocuklarıma daha fazla zaman ayırabilseydim. Şimdi sanırım yapabiliyorum. Avea CEO’su Erkan Akdemir Barcelona-Manchester maçına davet etti. ‘Sağol abi çocuklarla beraber olacağım’ dedim.”

ÜZERLERİNE TİTRİYOR
TTNet CEO’su Tahsin Yılmaz, çocuklarının üzerine titriyor. Fırsat buldukça oğulları Abdullah ve Raşit ile birlikte tekneyle gezmeye bayılıyor. Yılmaz, “Büyüdüklerini göremedim. Sabah 06.00 uçağına binerdim, gece İstanbul’a dönerdim. Ben eve girdiğimde çoktan uyumuş olurlardı. Çocukluklarını, kayınbiraderimin çektiği videolardan izliyorum” diyor.

PATLAMA ANINA DA, ‘ALİ KAPTAN’A DA DÖNEBİLİRİZ
TTNet CEO’su Tahsin Yılmaz ile randevumuza giderken Akmerkez karşısında ses bombası patladı. Olaydan bir saat sonra üç boyutlu filmler eşliğinde Tivibu’yu anlatırken, yeniden internet üzerinden haberlere döndük. Yılmaz, “Dün gece ‘Öyle bir geçer zaman ki’ vardı. İstersen dönüp Ali Kaptan ve Carolin’i de izleyebiliriz” dedi.

TELEVİZYONUN KONTROLÜ TİVİBU İLE SENDE
TTNet’in uygulaması olan ve evde televizyon izleme zevkine yenilik getiren Tivibu, kullanıclara seçim, kontrol, özgürlük sunuyor. Kullanıcılar yayın akışına bağlı kalmadan geniş arşiv sayesinde istedikleri, dizi ve programı istedikleri zaman izleyebiliyorlar. Seç-İzle ile istediklerini, Kirala-İzle ile de vizyondan hemen sonra yayınlanan filmleri istedikleri zaman Tivibu’dan izleyebiliyorlar. Kullanıcıya canlı TV yayınını veya seçtikleri içeriği durdurma, geri alma ve istedikleri zaman kaldıkları yerden devam ettirme şansı da sunan Tivibu ayrıca Tekrar-İzlşe seçeneği ile kaçırdıkları dizi ve programları yeniden izleyebiliyorlar. Web’den ve evden iki seçeneği bulunan Tivibu’nun başlangıç web paketi 1 TL, başlangıç ev paketi ise 9.90TL’den kullanıcıya sunuluyor.