BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  GÜNCEL

IŞİD karşıtı koalisyondan Irak'a destek vaadi

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona üye ülkelerin bakanları, Ramadi'yi geri alması için Irak'a destek vaadinde bulundu. Suriye'de ise BM destekli bir çözüm isteniyor.

Abone ol

Şii milisler Ramadi yolunda.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı ABD öncülüğündeki koalisyona üye ülkelerin bakanları, Irak'ın Anbar vilayetini geri alması için destek vaadinde bulundu.

Koalisyona üye 20 ülkenin bakanları Paris'teki toplantılarınin ardından yayınladıkları bildiride, Ramadi kentinin IŞİD'in eline geçmesi ardından Bağdat tarafından hazırlanan acil planı destekleyeceklerini açıkladı.

Irak hükümetinin hazırladığı planda, Anbar vilayetinde IŞİD'le mücadele için Sünni aşiretlerin harekete geçirilmesi ve mezhepler arası gerginliği önlemek amacıyla İran destekli tüm Şii milislerin Bağdat'a bağlı olarak görev yapması öngörülüyor.

Sünni aşiretlerden gönüllüler Anbar'da Irak hükümet güçlerine yardımcı olacak.

Bunun doğru bir plan olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Irak Başbakanı Haydar El Abadi'nın IŞİD'le mücadeleye hazır olduğunu, ABD'nin de Irak'a yardımcı olmak için tanksavar roketler göndereceğini açıkladı.

Haydar El Abadi de toplantıda yaptığı konuşmada yeni bir askeri komutan atadığını ve daha kapsayıcı bir hükümet kurmak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Abadi 'IŞİD Irak'ın dışında doğdu. IŞİD'le mücadele için de dış dünyanın yardımı gerek" dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da IŞİD'le mücadelenin uzun süreceğini, ancak koalisyonun örgütü dize getirmeye kararlı olduğunu ifade etti.

Suriye'de çözüm çağrısı

Paris toplantısı ardından yayınlanan bildiride, Suriye'deki krize de hızla Birleşmiş Milletler'in destekleyeceği bir çözüm bulunması çağrısı yapıldı.

Bildiride, Beşar Esad başkanlığındaki Suriye yönetiminin IŞİD militanlarına karşı mücadele etmeye istekli olmadığı ve bunu yapacak gücü bulunmadığı belirtildi.

Paris toplantısında Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

Toplantı IŞİD'in Mayıs ayında Anbar vilayetinin en büyük kenti Ramadi'yi ele geçirmesini izliyor.