BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tel Abyad'dan Akçakale'ye mülteci akını

Urfa Akçakale’yle sınır komşusu olan Suriye’nin Tel Abyad ilçesinde IŞİD ile YPG’nin de içinde bulunduğu Burkan El Fırat Güçleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle halk sınırdan Akçakale’ye geliyor.

Abone ol

Urfa Akçakale’yle sınır komşusu olan Suriye’nin Tel Abyad ilçesinde IŞİD ile YPG’nin de içinde bulunduğu Burkan El Fırat Güçleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle halk sınırdan Akçakale’ye geliyor.

BBC Türkçe’ye konuşan Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, Tel Abyad’daki çatışmalar nedeniyle günde 200-300 kişinin Akçakale’ye sığındığını söyledi.

Burkan El Fırat Güçleri Sözcüsü Şerwan Derviş, IŞİD ile aralarında şiddetli çarpışmalar yaşandığını ve Tel Abyad’a 18 kilometre yaklaştıklarını belirtti.

Akçakale'ye bağlı Kepezli ve Yeşiltepe köyü bölgesinde sınırda bekleyen Suriyeli ailelere köylüler kendi imkanlarıyla su ve gıda yardımı yapıyor.

Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan göç dalgasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Tel Abyad’da çatışmalar çok şiddetlenmiş. Koalisyon uçakları sürekli vuruyor IŞİD mevzilerini. Çatışmaların olduğu yerlerden gelişler oluyor. Geçişler askerin kontrolünde. Gelenler ailece çocuklarıyla geliyorlar. Çatışmalar daha da şiddetlenirse ilçemize büyük bir göç dalgası olacak. Biz bu göçe hazırlıklıyız. 4 yıldır bu göçü yaşıyoruz. Akçakale’nin nüfusu 99 bin. İlçemizde 80 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Akçakale’de oturanların Tel Abyad’da ve köylerinde oturanlarla akrabalık bağları var. Bu savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz.”

'14 köy geri alındı'

Burkan El Fırat Güçleri kenti IŞİD’den almak için 4 gün önce operasyon başlatmıştı.

Sözcü Şerwan Derviş “Tel Abyad bizim için çok önemli. Bu kent alınırsa Kobani üzerindeki abluka kaldırılmış olacak. IŞİD’le her yerde savaşacağız. Dört günde 14 köyü IŞİD’den aldık. IŞİD’i kuşatmış bulunmaktayız. Rakka yolu kontrolümüze geçti. Rakka kentiyle Tel Abyad arasında 90 kilometre var. Binlerce kişiyle operasyonu yürütüyoruz. Koalisyon uçakları da havadan destek veriyor” dedi.

Arap, Türkmen ve Kürtlerin yaşadığı Tel Abyad, 2012 yılının sonlarına doğru Özgür Suriye Ordusu’na bağlı grupların eline geçmişti.

İlçe, 2013’te ise El Kaide’yle bağlantılı El Nusra Cephesi’ne geçmiş, ardından IŞİD burada hakimiyeti sağlamıştı.

Sınır kapısı olması ve PYD’nin denetimindeki Kobani ile Cizir Kantonu arasında bulunmasıyla nedeniyle Tel Abyad IŞİD için stratejik bir öneme sahip.