BIST 10.311
DOLAR 32,21
EURO 34,72
ALTIN 2.449,36
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

İş var ama çalışacak özürlü yok!

Türkiye İş Kurumu’nun verilerine göre istihdam imkanı olmasına rağmen, iş verenler çalıştıracak özürlü bulamıyor.

Abone ol

Özürlülerin 3 ayı aşmayan çalışma dönemleri için kesilen aylıklarında yeni düzenleme yapıldı. Buna göre artık bir takvim yılı içerisinde toplam süre olarak bir ödeme dönemini aşmayan (90 gün) çalışması bulunanların aylıkları kesilmeyecek.

İş var ancak çalışacak özürlü yok! Türkiye İş Kurumu’nun verilerine göre istihdam imkanı olmasına rağmen, iş verenler çalıştıracak özürlü bulamıyor. Bunun nedeni ise özürlülerin işe girdiklerinde, ilgili kanun çerçevesinde kesilen aylıkları. Buna göre işten ayrılma/atılma riski ve işten ayrıldıktan sonra tekrar özürlü aylığı başvuru sürecinin uzun olması nedeniyle özürlü vatandaşlar iş imkanlarını değerlendirmemeyi tercih ediyor.

3 AY ÇALIŞSA DA KESİNTİ YOK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, bu sakıncaları gidermek ve özürlü vatandaşları istihdam piyasasına kazandırmak amacıyla, özürlü aylıklarına ilişkin mevzuatta düzenlemeler yaptı. Buna göre, özürlü olup bir işte çalışmaya başlayarak aylığı kesilmesi gerekenlerden, bir takvim yılı içerisinde toplam süre olarak bir ödeme dönemini aşmayan (90 gün) çalışması bulunanlar hakkında aylık kesme işlemi yapılmayacak. Bu şekilde, kısa süreli çalışmalar nedeniyle sosyal güvenlik sistemine giriş yapma ve sonrasında işten ayrılma durumunda yeniden özürlü aylığı bağlanması için bekleme gibi sorunlar da çözülmüş oldu.

Bu arada Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan düzenlemeler ile 2022 aylıklarına başvuru süreci de 1,5 yıldan 1 ay gibi bir süreye indirildi. Başvuru sürecinde istenilen evrakların azaltılması ile özürlü vatandaşların “işten ayrılırsam tekrar nasıl aylık bağlatırım ve ne kadar beklerim” gibi endişelerinin de önüne geçilmiş oldu.