BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İş dünyasının gönlündeki Başbakan kim?

Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, Tayyip Erdoğan'dan sonra yeni başbakan kim olacağına dair bir analiz yaptı. İş dünyası bakın kimi istiyor?

Abone ol

Radikal yazarı Murat Yetkin, cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda yeni başbakan olarak koltuğa oturma ihtimali olan adayları analiz etti.

Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu, Binali Yıldırım ve Mihmet Ali Şahin'in olası başbakanlar olduğunu dile getiren Yetkin, bu isimlerin artı ve eksilerini yazdı.

İşte Murat Yetkin'in 4 değerlendirmesi;

ARINÇ DAVAYA BAĞLI 

BÜLENT ARINÇ: AK Parti’nin kuruluşunda Erdoğan ve Gül ile birlikte üç ağır toptan biri olan Arınç, en kıdemli Başbakan Yardımcısı sıfatıyla da ilk akla gelen isim oluyor. Kırk küsur yılını davasına vermiş bir siyasetçidir; işin vefa boyutu da düşünülebilir. Öte yandan Erdoğan’ın davaya bağlılıktan çok kendisine bağlı bir isim arayışı olabileceği de akıldan çıkarılmamalı.

KONYA MİTİNGİ BİR İŞARET Mİ? 

AHMET DAVUTOĞLU: Erdoğan’ın risk alan dış politikasının mimarı “Hoca”yı partililer de, damarlarında yeni-Osmanlı hevesi dolaşan gençler de hem bir ideolog, hem de bir hatip olarak seviyorlar. Erdoğan’ın son mitingini Konya’ya alması bir işaret sayılabilir. Öte yandan kendi siyasi bakışı olan Hoca’yı Erdoğan bir süre daha dış politikada tutmak ve o arada örgüt-parti deneyimi kazandığını görmek isteyebilir.

İŞ DÜNYASI ONU GÖRMEK İSTİYOR 

BİNALİ YILDIRIM: Eski Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, iş dünyasının Erdoğan yukarı çıkarsa yerinde görmek istediği kesim. Bunun sebebi, Yıldırım’ın iş dünyası ile Erdoğan arasında iyi bir köprü olacağına inanmaları. Ancak Erdoğan aynı nedenlerle Yıldırım’ı Köşk’e adeta Başkan Yardımcısı işlevinde Genel Sekreter ya da Başdanışman olarak çekip, ondan fiili Başbakan olarak yararlanmak, icra ve seçim işlerini hükümetin başındaki Başbakan'a bırakmak isteyebilir.

PARTİNİN 2 NUMARASI

MEHMET ALİ ŞAHİN: Yine kırk yıla yakındır ‘davanın’ içinde bir siyasetçi olan Şahin, Meclis Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı gibi önemli mevkilerde bulunduktan sonra bir süredir AK Parti’nin siyasi ve hukuk işleri başkan yardımcılığını yürütüyor; yani Erdoğan’dan sonra partinin iki numarası. Bir başka yönüyle, eğer ilk turda seçilirse, Erdoğan’ı Çankaya’ya taşıyacak stratejinin sorumlularından birisi. Bir süredir kameralar önüne geçmemeye özen gösteriyor ama o da Erdoğan seçilirse yerine Başbakan olabilecek güçlü bir aday.

Bütün bu senaryolar, Erdoğan’ın ilk turda seçilmesine olduğu kadar, böyle bir durumda Erdoğan’ın o rüzgârla Ekim, ya da Kasım’da erken seçime gitmeyi isteyip istemeyeceğine de bağlı. Ama aksi halde tablo bu…

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONUÇLARI SON OY DURUMU