BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsrail 'operasyona devam' kararı aldı

İsrail ile Filistin arasındaki üç günlük ateşkes bugün sona erdi. İsrail, Gazze tarafından 18 roket atıldığını söyleyerek, askeri operasyonlara devam etme kararı aldı. Hamas ise ateşkesi uzatmamakla birlikte, görüşmelere devam etmek istediğini söylüyor.

Abone ol

İsrail, Gazze tarafından 18 roket atıldığını belirterek, askeri operasyonlara devam etme kararı aldı.

Gazze'de, İsrail ile Hamas arasındaki 72 saatlik ateşkes Türkiye saatiyle sabah 08.00'de sona erdi. Hamas, İsrail'le ateşkesi uzatmayı reddetti.

Ateşkesin uzatılması amacıyla Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Hamas bir açıklama yaparak, İsrail'in Gazze limanının açılması da dahil, taleplerinin yerine getirilmediğini öne sürdü. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Hamas'ın ateşkesi uzatmak istemediğini ancak müzakerelere devam etmek istediğini söyledi.

İsrail daha önce ateşkesi uzatmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

ABD Başkanı Barack Obama da, ateşkesin uzatılması çağrısında bulunmuştu.

AFP binlerce Filistinli'nin de ateşkesin sona ermesinden sonra İsrail saldırıları korkusu ile evlerini terk etmeye başladığını bildirdi.

İsrail: Ateşkes ihlal edildi

Associated Press haber ajansı, ateşkes görüşmeleri sırasında roket atışlarının başladığını, fakat bunların müzakere taktiği mi yoksa çatışmaya geri dönüş anlamına mı geldiğinin henüz belli olmadığını yazdı.

Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin El Kassam Tugayları'nın sözcüsü daha önce Mısır'ın başkenti müzakerelerde bulunan Filistin heyetine, uzun süredir dile getirilen taleplerinin kabul edilmemesi halinde ateşkesi uzatmama çağrısı yapmıştı.

İzzeddin El Kassam Tugayları'nın sözcüsü "uzun bir savaşa" hazır olduklarını söylemişti.

İsrail ise Hamas'la ateşkesin bitmesine yaklaşık üç saat kala Gazze'den ülkenin güneyine iki roket atıldığını duyurmuştu. İsrail Ordusu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Teröristler ateşkesi ihlal etti" ifadesini kullanmıştı.

Roket saldırılarında ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

Hamas ise roket saldırılarını üstlenmedi.

BM: Ölenlerin çoğu sivil

İsrail, 8 Temmuz'da "Gazze'den düzenlenen roket saldırılarını önlemek" amacıyla bölgeye yönelik saldırılarına başlamış, 17 Temmuz'da da kara harekâtına girişmişti.

Yaklaşık bir aydır süren çatışmalarda, Filistinli yetkililer en az 1,875 Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, ölenlerden 1,354'ünün sivil olduğunu, bunlardan 415'inin çocuk ve 214'ünün kadın olduğunu açıkladı.

İsrail hükümeti ise 64 asker ile 2 İsrailli ve 1 Tayland vatandaşı sivilin operasyonlarda hayatını kaybettiğini belirtiyor.