BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,02
HABER /  GÜNCEL

İran'la nükleer müzakerelerde henüz sonuç yok

İran'ın nükleer programını sınırlama konusunda Cenevre'de üç gündür devam eden müzakerelerden henüz sonuç alınamadı. İran, çözülmesi gereken "ciddi sorunlar"dan söz ederken, bir Batılı diplomat, mevcut durumu "önemli farklılıklar sürüyor" diye tanımladı.

Abone ol

İran'ın nükleer programını sınırlama konusunda Cenevre'de üç gündür devam eden müzakerelerden henüz sonuç alınamadı.

İran, çözülmesi gereken "ciddi sorunlar"dan söz ederken, bir Batılı diplomat, mevcut durumu "önemli farklılıklar devam ediyor" şeklinde tanımladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un görüşmelere bugün katılacağı ve tartışmaların hafta sonuna sarkabileceği ifade ediliyor.

Görüşmelerde, İran'ın uranyum zenginleştirme programını sınırlaması karşılığında bazı yaptırımların gevşetilmesini öngören bir anlaşma hedefleniyor.

Ancak ABDli politikacılar, görüşmelerin sonuçsuz kalması durumunda gelecek ay İran'a yeni yaptırımlar getirilmesi önerisini gündeme getireceklerini ifade etti.

Başkan Barack Obama, Kongre'den, görüşmeler devam ederken böyle bir tasarıyı gündeme getirmemelerini istemişti.

İran, nükleer silah geliştirme girişimleri olduğu iddialarına karşı, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğu konusunda ısrar ediyor.

'Farklılıklar devam ediyor'

Cenevre görüşmelerinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ile Almanya (P5+1) temsilcileri, İran'ı temsilen Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başkanlığında bir heyetle müzakerelerde bulunuyor.

Görüşmelere başkanlık eden Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Catherine Ashton bugün Zarif ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçı bugün yaptığı açıklamada görüşmelerin "olumlu" olduğunu, fakat Cumartesi'ye sarkabileceğini söyledi.

Mehr haber ajansı, Arakçı'nın dünkü açıklamasında "farklılık kaynağı olan ciddi sorunların devam ettiği" ifadesini kullandığını kaydetmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de daha sonra toplantıya katılabileceği ifade ediliyor.

Batılı bir diplomat ise Reuters'a yaptığı açıklamada, "Önemli farklılıklar devam ediyor... Bazı sorunlara açıklık getirilmesi gerekiyor. İki tarafın da gerçekten istekli olduğunu görüyorum. Bir şey olur mu? Göreceğiz. Ama her zamanki gibi, işin sırrı ayrıntılarda gizli." dedi.

Obama, ekonomik yaptırımlarda olası bir gevşemenin 6-7 milyar dolar civarında tutulacağını vurguladı.

Anlaşmada, İran'ın nükleer programını geliştirmemesi ve nükeer denetimlere izin vermesi hedefleniyor.

'Gerçek İran'

Müzakereler başlamadan önce, dini lider Ayetullah Hamaney, İran'ın nükleer haklarından "zerre kadar" geri adım atmayacağını söylemişti.

Herhangi bir anlaşmayı tanımayacağını ifade eden İsrail'i "kuduz köpek" olarak niteleyen Hamaney'in bu sözleri karşısında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamaney'in konuşmasının "gerçek İran"ı temsil ettiğini belirtti.

Netanyahu, "Bizim kafamız karışık değil. İran'ın nükleer silahları olmaması gerekiyor ve size söz veriyorum, olmayacak." dedi.