BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,11
ALTIN 2.499,92
HABER /  GÜNCEL

'İran'ın idam bağımlılığı artıyor'

Uluslararası Af Örgütü, İran'da uyuşturucu bağlantılı suçlardan hüküm giyenlerin sayısında son bir-buçuk yıl içinde keskin bir artışın gözlendiğini duyurdu ve Tahran'a infazları durdurma çağrısı yaptı.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü, İran'da uyuşturucu bağlantılı suçlar nedeniyle idam cezasına çarptırılanların sayısının tırmanmakta olduğunu duyurdu ve Tahran yönetimini infazları durdurmaya çağırdı.

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Af Örgütü'ne göre bu yıl içinde en az 488 kişi uyuşturucu kaçakçılığı ve uyuşturucu bağlantılı diğer suçlardan idam edildi.

Örgüt 2009'da benzer suçlardan 166 kişinin idam edildiğini tespit etmişti.

Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Ann Harrison "İdam Bağımlılığı" adlı raporunda, idam cezasının uyuşturucu kaçakçılığını önlemede hapis cezasından daha etkili olduğunu gösteren bir kanıt olmadığını savundu.

Harrison, uluslararası hukuk gereğince İran'ın tüm infazlara son vermesi gerektiğini, uyuşturucu bağlantılı suçlarda idam cezasının kaldırılmasının bu yolda iyi bir başlangıç olabileceğini kaydetti.

'İdam cezası kalkmalı'

Örgüte göre son 18 ayda idam cezalarında keskin bir artış görüldü.

2010 ortalarından itibaren uyuşturucu bağlantılı suçlardan hüküm giyenlerin cezaları topluca infaz edilmeye başlandı.

4 Ağustos 2010'da Vakilabad Hapishanesi'nde gizlice 89 kişinin idam edildiği belirtiliyor.

Af Örgütü'ne göre, İran yönetimi 2010'da toplam 253 kişinin idam edildiğini kabul etti.

Bunlardan 172'si uyuşturucudan hüküm giymiş kişiler.

Ama Af Örgütü bu rakama en az 300 kişinin daha eklenmesi gerektiğini savunuyor.

İran kanun ve nizamı korumak için idam cezasının şart olduğunu savunuyor. Ülkede cinayet, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu kaçakçılığı ve zina idamla cezalandırılıyor.