BIST 10.159
DOLAR 32,13
EURO 35,11
ALTIN 2.472,06
HABER /  GÜNCEL

İran'dan İstanbul uyarısı

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye, İstanbul görüşmeleri başarısız olursa, müzakerelerden çekilebilecekleri uyarısını yaptı.

Abone ol

Avrupalı diplomatlar Sultaniye'nin sözlerini blöf olarak niteledi

İranlı yetkililer gelecek hafta İstanbul'da ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya'dan diplomatlarla bir araya gelerek nükleer programı görüşecek.

Guardian ülkenin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye'nin, bu buluşmanın Batı'nın anlaşma için sahip olduğu son şans olduğu uyarısına yer veriyor.

Sultaniye, ülkesinin artan uranyum zenginleştirme kapasitesi ve nükleer reaktör için kendi yakıt çubuklarını üretme planları çerçevesinde, İstanbul'daki görüşmeler başarısız olursa, İran'ın müzakerelere ilgi göstermeyebileceğini söyledi.

Gazete Sultaniye'nin bu uyarısının, 2009'da masaya gelen bir önerinin yakında geçersiz olacağı uyarısı şeklinde okunması gerektiğini belirtiyor.

O tarihte İran'a belli bir dereceye kadar zenginleştirdiği uranyumu, zenginleştirme ve yakıta dönüştürme işleminin tamamlanması için ülke dışına göndermesi önerilmişti.

Daha sonra İran nükleer silah yapımında kullanılamayacak nitelikteki bu nükleer yakıtı alacak, nükleer enerji üretmek amacıyla kullanacaktı.

Ancak İranlı müzakereci Sultaniye, ülkesi kendi yakıtını üretmeye yakın olduğu için bu teklifin anlamını kaybedebileceğini vurguluyor.

Batılı hükümetler, Rusya, Çin ve Türkiye'ye İstanbul görüşmeleri öncesi İran'daki nükleer tesisleri ziyaret etme davetini reddetme çağrısı yapıyor.