BIST 10.158
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.397,60
HABER /  DÜNYA

Göstericiler hükumet binasına yürüdü

Bir aydır kanlı gösterilerle sarsılan Kuzey Afrika ülkesi Tunus'un başkentinde olayların hükümet binalarına dayanması üzerine sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İçişleri Bakanı Refik Belhac Kacim de görevinden alındı. Yerine Ahmet Fria’nın getirileceği beli

Abone ol

Bir aydır kanlı gösterilerle sarsılan Kuzey Afrika ülkesi Tunus'un başkentinde olayların hükümet binalarına dayanması üzerine sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İçişleri Bakanı Refik Belhac Kacim de görevinden alındı.

Yerine Ahmet Fria’nın getirileceği belirtiliyor. Zırhlı araçların başkent Tunus'un sokaklarında devriye gezdiği, ölenlerin sayısının ise en az 23'e yükseldiği ifade ediliyor. Bir türlü kontrol edilemeyen gösterilerin 23 yıllık Zeynel Abidin bin Ali (74) iktidarı için ilk kez çok ciddi bir risk haline dönüştüğü belirtiliyor. 

İŞSİZİN KENDİNİ YAKMASI KIVILCIMI ATEŞLEDİ

1980’li yılların sonlarından itibaren daha çok ucuz iş gücüne dayalı bir sanayi modeli inşa eden Tunus, yıllarca Arap dünyasının en istikrarlı ekonomi modeli olarak gösterilmişti. Ancak küresel krizin derin bir şekilde etkilediği Avrupa’nın Tunus’tan mal ithalatını kısması üzerine ülkede tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Geçtimiz ay ülkenin orta kesimlerinde iş bulamadığı için benzin dökerek kendini yakan bir kişi ise bir anda gösterilerin tüm Tunus'a yayılmasına sebep olmuştu. 

HÜKÜMET MUHALEFETİSUÇLADI

Göstericiler, giderek artan işsizlik, hayat pahalılığı ve yolsuzlukları protesto ettiklerini belirtirken, hükümet ise olayların ülkede kaos isteyen bir takım muhalif güçler tarafından tezgahlandığını öne sürüyor. Özellikle kamu binaları ve polis istasyonlarını hedef alan göstericiler son günlerde bankaları da yağmalıyor. Güvenlik güçleri ise nefsi müdafaa yaptıklarını iddia ederek göstericilerin üzerine ateş açıyor. İlk kez dün başkent Tunus’un şehir merkezine de sıçrayan gösteriler sırasında güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışmalar çıktı. 

Kansız bir darbe ile iktidarı ele geçiren eski içişleri bakanlarından Zeynel Abidin bin Ali, uluslararası insan hakları örgütlerinin eleştirdiği liderlerin başında geliyor. Bu örgütlere göre, Batılı ülkelerin sık sık en önde gelen müttefiklerinden biri olarak adlandırdığı Tunus lideri, ülkede demokratik oluşumları tamamen yok ediyor. Bir zamanlar ünlü Kartaca medeniyetine beşiklik eden Tunus, 10.5 milyonluk genç ve eğitimli nüfusuyla Arap dünyasının söz sahibi ülkeleri arasında yer alıyor.