BIST 10.155
DOLAR 32,36
EURO 34,72
ALTIN 2.392,87
HABER /  GÜNCEL

İşçi tatilde başka işte çalışabilecek

Borçlar Kanununda yapılan yeni düzenleme ile işçilerin tatillerinde başka işte çalışmalarına imkan sağlanırken, nişanlıya da tazminat getirildi

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde rekor hızla kabul edilen Borçlar Kanunu'nda hayatımıza yeni girecek bir çok uygulama var. Nişanlıya tazminat ödeme, iş yerinde psikolojik taciz gibi konuların yanında ekonomik bir çok konuda yasalaştı. Yapılan değişiklikle işçilerin yıllık izinlerini kullanırken bir başka işte çalışmalarına imkan sağlanıldı. Yıllık izinde iken bir başka işte çalışan işçinin peşin ödenen izin ücreti geri alınamayacak.

'ASGARİ' DÜZENLEME 

İşçileri sevindirecek bir diğer düzenleme ise ikramiye konusunda yapıldı. İşveren bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde işçilerine ikramiye verecek. Evlenme simsarlığından doğan ücret için dava açılamayacak, takip yapılamayacak. 
Borçlar Kanunu'nun 400'üncü maddesi ile asgari ücretin altında ücret ile çalışan çok sayıda işçiye müjde niteliğinde düzenleme yer alıyor. Sözleşmede ücret belirtilmese bile kimse asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırılmayacak. Bu düzenleme ile kayıtdışı istihdam önlenecek.

TACİZLERE KARŞI KORUMA

Özellikle kadın işçilerin sık sık karşılaştıkları psikolojik tacizde kanun kapsamında yasaklanıyor. İşverenlere, işçilerin cinsel tacizlerin yanı sıra 'mobbing' olarak ifade edilen psikolojik tacizlere karşı koruma yükümlülüğü getiriliyor. 

NİŞANLIYA TAZMİNAT GELİYOR

Borçlar Kanunu'nda nişanlılar da tazminata kavuşurken otopark sahiplerine büyük sorumluluk getirildi. Buna göre ''Zarar gören veya ölenin ailesi'' ile sınırlı olan haksız fiilden doğan manevi tazminatın kapsamını genişleten yasaya göre, ağır bedensel zarari veya ölüm halinde, zarar görene veya ölenin yakınlarına da manevi tazmine olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilecek. Yargıtay içtihatlarının bulunduğu bu konunun kanuna girmesiyle, beraber olup aralarında resmi nikah olmayanların, nişanlı ve sevgililerin tazminat istemesi yasal dayanağa kavuşmuş olacak.

Otopark işletmecileri, kendilerine bırakılan araçların zarara uğraması veya çalınmasından sorumlu olacak. Ancak, otopark işletenlerin sorumluluğu, kendilerine veya çalışanlarına bir kusur yüklenmedikçe, söz konusu araç için alınan günlük ücretin 10 katını aşamayacak.