BIST 10.227
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.475,57
HABER /  DÜNYA

Almanya'da dioksin paniği

Almanya'da tavuk ve yumurtadan sonra domuz etinde de kanserojen dioksin maddesine rastlandı.

Abone ol

Almanya'da kansere sebebiyet veren dioksin maddesinin yumurta ve tavuk etlerine bulaşmasının ardından dün de domuz etinde yüksek oranda dioksine rastlanılmasıyla birlikte Federal Almanya Tarım Bakanı Ilse Aigner eylem planını uygulamaya koyacaklarını açıkladı. Almanya genelinde dioksinli yem tüketen 4 bin 700 çiftlikte yumurta, tavuk ve domuz eti satışı yasaklandı. Binlerce tavuk ve yüzlerce domuz itlaf edildi.

Almanya'da ilk defa geçtiğimiz haftalarda yem üreten bir fabrikanın ürünlerine dioksin maddesinin karışmasıyla ortaya çıkan skandal giderek büyüyor.

Alman yetkililer skandalın ortaya çıkmasından sonra dün ilk defa dioksine domuz etinde rastlanıldığını açıkladı. Ülkenin kuzeyindeki Aşağı Saksonya eyaleti yetkilileri de dioksinli yemlerden yiyen 100'den fazla domuzun skandalın ortaya çıkmasından ve çiftliklerin kapatılmasından önce satıldığını doğruladılar.

ACİL EYLEM PLANI

Bu gelişmelerin ardından Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Federal Almanya Tarım Bakanı Ilse Aigner acil eylem planını uygulamaya koyacaklarını söyledi. Aigner, "Cuma günü hayvan yemlerinde büyük çapta güvenin temin edilmesini sağlayacak tedbirleri içeren eylem planımızı açıklayacağız.

Ayrıca güvenlik mekanizmasında iyileştirme yapmamız gerekiyor. Yeni trajedilerin önlenmesi için de hayvan yemlerinde kontrol mekanizmasının da iyileştirilmesi gerekiyor" dedi. Almanya genelinde dioksinli yem tüketen 4 bin 700 çiftlikte yumurta, tavuk ve domuz eti satışı yasaklandı. Binlerce tavuk ve yüzlerce domuz itlaf edildi.