BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.431,96
HABER /  DÜNYA

İranda baş açmak serbest

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rahim Meşai türban ve İran ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rahim Meşai, makamında SABAH muhabirinin, "Saçımı açabilir miyim" sorusuna "Evet" dedi.

İran'da yabancı kadınlara fazla baskı yok. Ben de özellikle saçlarım önden görünecek şekilde bir başörtüsü takıyorum. Ultra muhafazakâr Ahmedinecad hükümetinin ve İran'ın ikinci adamı, Cumhurbaşkanı yardımcısı İsfendiyar Rahim Meşai, sürpriz bir şekilde randevu talebimi kabul etti. Saçlarımın görünmesine nasıl bir tepki vereceğini merak ediyorum. Çünkü bir süre önce Türkiye'deki gazetelerde İran hükümetinin saçı görünen kadınlara iki ay hapis cezası verileceğine dair bir uyarıda bulunduğu yazılmıştı.

Meşai'nin ofisinin olduğu binaya geliyoruz. Girişte bir kadın görevli başörtümü çekiştirip saçlarımı kapatıyor. Kapıdan geçtikten sonra bu sefer ben arkaya doğru çekiştirip ön kısmını tekrar açıyorum. Ona itirazları yok! İçeri girdiğimizde Meşai, bizi Türkçe "hoşgeldiniz" diyerek karşılıyor. İran'da çok fazla Azeri olduğundan, birkaç Türkçe kelime öğrenmiş. Bize onları söylüyor. Memnun oluyoruz. Keşke biz de "Türkiye Büyükelçiliği nerede?" dışında bir şeyler öğrenmiş olsaydık! Meşai'nin bu sıcaklığı bizi rahatlatıyor. Bize karşı çok samimi, çok yakın. Sorularımıza uzun uzun cevaplar veriyor ama asıl ilginç diyalog hicap konusunda yaşanıyor. Bana, istersem başımı açabileceğimi, devletin bu konuda bir dayatması olmadığını söylüyor. Şaşırıyorum!

'BODRUM'U İPTAL ETTİRMEDİ'
Önce Bodrum meselesini konuşuyoruz. İran Havayolları'nın İzmir, Bodrum, Antalya uçuşlarını iptal etmesi Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Geçtiğimiz hafta ise İzmir uçuşları yeniden başlatıldı. Meşai, bu uçuşları kesinlikle Ahmedinecad'in iptal ettirmediğini söylüyor. "İran'da cumhurbaşkanı yardımcısıyım ve turizmden de ben sorumluyum. Şuna emin olun, Ahmedinecad bu seferlerin iptal edilmesi için herhangi bir talimat vermedi.Bu, bizim işimiz değil. Yine de bu sorunu çözmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım." Meşai'ye bu kez , Türkiye'ye gelen İranlı turistlerin başlarını açmalarından, içki içmelerinden bir rahatsızlık duyup duymadıklarını soruyorum. Yanıtı kesin: onların şahsi tercihi. İstiyorlarsa tabii ki yapabilirler. Bizim inancımızda alkol haramdır. Bazı İranlılar içki içmek istiyor olabilirler. İran'da yasak olduğu için başka ülkeye gidip içebilirler. Türkiye'ye gitmelerinden rahatsızlık duymuyoruz. Turizmde de Türkiye'yi model alıyoruz.
SABAH, şeriat mahkemesinde

TAHRAN'IN en önemli mahkemelerinden biri olan Dadsareye Bölgesi Mahkemesi'nin kapısındayız. İran'da yapacağımız her iş için Kültür Bakanlığı Yabancılar Dairesi'nden çalışma izni almamız gerekiyor. Tabii ki şeriat mahkemesine girip fotoğraf çekmek için izin vermiyorlar. Küçük fotoğraf makinesinin Türkiye'de çıkmış yeni bir cep telefonu modeli olduğunu söyleyerek içeri giriyoruz. İran'ın ünlü yargıçlarından biri olan ve bu mahkeminin de başyargıcı olarak görev yapan Aslan Pour'a çıkıyoruz. Pour, Türkiye'den geldiğimiz için bizi iyi karşılıyor
ve "Bütün dünya İran mahkemeleri hakkında yanlış bilgiye sahip. Konuşalım da doğruyu öğrensinler" diyor. Şanslı günümüzdeyiz!

Burası bir şeriat mahkemesi mi?
Burası Tahran'ın en büyük şeriat mahkemelerinden biri. Bütün mahkemelerimiz şeriat kurallarını uygular.

İran'da recm olup olmadığı çok tartışılıyor. Bu bir efsane mi, recm var mı?
Evet var. Kanıtlamak çok zor olduğu için recmin pratikte neredeyse imkânsız olduğunu da söylemeliyim. Devrim'den bu yana sadece iki kişi recmle öldürüldü. Emin olmak için dört kişinin tanıklık etmesi gerekiyor. Emin olunursa kadın taşlanarak öldürülür.

İlk taşı kim fırlatıyor?
İlk taşı, kararı veren hâkim fırlatır. Daha sonraki taşları ise halktan isteyenler atabilir. Kadın ölmezse bırakılır.

Nasıl ölmeyecek ki?
İnsanlar sadece küçük taşlar fırlatabilirler ve beş metreden fazla yaklaşamazlar. Bir de bizim iki tür recmimiz var. Eğer kadın kendi itiraf etmişse kaçmasına izin verilir.

Boşanma konusunda mahkemenizde kadın ve erkek eşit mi?
Boşanmalarda artış var. Genel olarak boşanmanın gerçekleşmesi için erkeğin bunu kabul etmesi gerek. Ama kocası uyuşturucu bağımlısıysa, ya da başka bir kadınla ise kadın da boşanabilir.

Kadının şahitliği geçerli mi?
O, suça bağlı. Bazılarında iki erkek iki kadın şahite ihtiyaç duyarız, bazılarında kadınları kabul edemeyiz. Bunun nedeni kadınlara saygı duyup buralara getirmek istemememizdir.

Kısasa kısası ne zaman oluyor?
Biri cinayet işlerse biz de onu öldürürüz. Bu kısasa kısastır, şeriattır.

'ABD BİZE SALDIRAMAZ'
Nükleer programın yeniden faaliyete geçirilmesinden sonra İran'ın hedefteki ülke haline geldiğini konuşuyoruz. Meşai, bu konuyu uzun uzun anlatıyor. "Endişelenmeyin, ABD bize saldırmayacak. ABD İran'a saldırabilecek kadar cesur değil!" diyen Meşai, daha sonra Türkiye'ye mesaj veriyor: "Nükleer çalışmaları bırakmamız için üzerimizde baskı var. Türkiye'ye bir sorum olacak: Yarın sizin bilimadamlarınız bu teknolojiyi geliştirmeyi başarırlarsa, bizden size bırakın' dememizi mi beklersiniz, yoksa size cesaret vermemizi mi?" Meşai, nükleer araştırmaların Türkiye için bir tehdit olmayacağının da altını çiziyor. Ve devam ediyor: İran'ın atom bombası gibi bir niyeti yok. İran'ın kendisi, ABD için bir nükleer bombadır!"

TÜRKİYE'YE İSRAİL MESAJI"
Erdoğan hükümetiyle birlikte Türkiye-İran ilişkilerinin daha da geliştiğini belirten Meşai, yakın zamanda İsrail Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye ziyarette bulunmasıyla ilgili de şu yorumu yapıyor: İsrail'i korumanın dürüstçe olmadığını düşünüyoruz. Türkiye'nin İsrail'e ihtiyacı yok. Şuna eminiz ki, Türk insanları İsrail'le ilişki kurulmasından hoşlanmıyor. Ve demokratik bir devlet, vatandaşlarının yorumlarına saygı duymalı."

Kaynak: