BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,12
ALTIN 2.467,53
HABER /  GÜNCEL

Büyükanıta muhalif bakanlar

Ağustos ayı yaklaştıkça komutan atamaları ile ilgili Ankara'da dedikodu kazanı hızlı kaynıyor.

Abone ol

Ankara'nın gün geçtikçe puslu hal alan siyaset koridorlarında, duyanların kanını donduran bir iddia dolaşıyor. Hatırı sayılır kişilerin endişe içinde telaffuz ettiği "Hükümet-Komutanlar" eksenindeki senaryo gerçekleşirse, bugüne kadar yaşanan krizlerin en büyüğü ortaya çıkabilir. Ama bunu anlatmadan önce filmi biraz başa sarmak ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ile ilgili bazı çevrelerce yanlış bilinen bir noktayı düzeltmek gerekiyor.

O nokta, 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun bir maddesinde gizli. Yani, Genelkurmay Başkanı'nın atamasının nasıl olacağı... Genelkurmay Başkanı, "Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve komutanların katıldığı YAŞ toplantısında belirlenir" diye yaygın bir kanı var.

Ancak, yasaya göre Genelkurmay Başkanı, " Başbakan'ın tavsiyesi, tüm bakanların imzasını içeren Bakanlar Kurulu'nun teklifi ile Cumhurbaşkanı'nca atanır ." Bilinenin aksine Askeri Şûra'da bu hiç konuşulmaz. Atama süreci, bağımsız işler. Kısacası, yeni Genelkurmay Başkanı, kabinedeki tüm bakanların 'olur' imzasını almak zorundadır. Bu teklif de genelde ağustos ayı içinde yapılır. İşte, tüyler ürperten iddialar da bu noktada devreye giriyor.
Yani, Genelkurmay Başkanlığı görevini 2 yıllığına, teamüllere göre devralması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a birkaç Bakan'ın 'olur' verip vermeyeceği.

Her ne kadar Başbakan Tayyip Erdoğan bu konuda bir sorun çıkmayacağını açıkça ilan etse de, kabinede bazı bakanların Erdoğan'a rağmen Büyükanıt ile ilgili kararnameyi imzalamayacağı konuşuluyor. Bazı bakanlar bunu konuşmalarında ima bile ediyor. Bu da Ankara kulislerine potansiyel " imza krizi " olarak yansıyor.

Bir diğer söylenti de Büyükanıt Paşa ile ilgili kararnamenin ağırdan alınarak yaşı nedeni ile emekliliğe doğru sürükleneceği.
Ama bu Erdoğan'ın önceki açık söylemleri yüzünden çok zayıf bir ihtimal. Öte yandan ilgili yasadaki, yoruma açık şu ifadeler de dikkat çekici:
"Genelkurmay Başkanı'nın başka bir göreve atanması veya emekliye ayrılması, atanmasındaki usule (Bakanlar Kurulu teklifi) göre yapılır. Genelkurmay Başkanlığı'nın boşalması halinde, en geç 45 gün içinde atama yapılır."

Şimdi gözler önümüzdeki haftalarda neler olacağına çevrili. Bir diğer iddia da yukarıda anlattığımızla doğrudan bağlantılı 'üç uçlu ip' teorisi. Yani ekonomiyi sarsan, kriz söylentilerini alevlendiren üç ana güç noktası var. Ve bunların üçü de, ortası düğümlü "üç uçlu ip"e asılınca ortam geriliyor, dengeler sarsılıyor.
1- Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasını istemeyip, kendi adayını ileri sürenler.
2- Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na gelmesine karşı olanlar.
3- Erken seçim için her gerginlik fırsatını değerlendirenler.
Başkentin şifreleri 'Da Vinci' şifrelerinden daha karışık bir hal almaya başladı. Bakalım, bu şifreler nasıl çözülecek?

Haber: Metehan Demir
Kaynak: www.sabah.com.tr