BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.430,58
HABER /  DÜNYA

İran ve Türkiye bir gece ansızın Kandil'i mi basacak?

TÜRKİYE ve İran'ın Kandil için ortak operasyon yapacağı iddiası gündem yarattı. Peki bu iddia doğru mu? Türkiye ve İran bir gece ansızın Kandil'i basacak mı? Bomba iddiaya ilişkin İran kanadından açıklama geldi. İş pek de öyle değil.

Abone ol

İRAN Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Türkiye ve İran'ın Kandil'e ortak askeri operasyon düzenleyeceği iddialarına ilişkin açıklama yaptı. İran sözcüsü Kandil'e ortak operasyon yapılacağına dair bakanlık olarak bilgilerinin olmadığını söyledi.

Ortak operasyon iddiaları, Türkiye ile İran arasında yapılan ziyaretler sırasında ortaya atılmıştı. Konu İran medyasında da gündem yaratınca Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, açıklama yapmak durumunda kaldı.

Türkiye ve İran'ın PKK'ye yönelik Kandil'e ortak askeri operasyon düzenleyeceği iddialarını doğrulamayan Kasımi, bakanlık olarak bu konu hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ
Kandil'i İran ile ortak operasyon iddiası yakın zamanda yine gündeme gelmişti. İran Genelkurmay Başkanı'nın Ankara ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tehdit unsuru haline gelmiş olan terör örgütlerine karşı İran ile müşterek hareketin yapılması her an gündemde" demişti. Bu sözler de İran ve Türkiye'nin birlikte Kandil'i vurabilecekleri şeklinde değerlendirilmişti.

TÜRKİYE VE İRAN KANDİL'İ BİRLİKTE VURUR MU?
Kandil ve PKK da Türkiye ile İran'ın ortak dertleri. Türkiye'yi PKK, İran'ı ise PKK'nın İran kanadı PJAK vuruyor. Her iki örgütü de aynı güçler yönetip Kandil'de besliyor. Türkiye ve İran'ın ortak derdi aynı olsa da uluslararası ilişkiler uzmanları iki ülkenin birlikte askeri bir operasyon yapmasının mümkün olmadığını dile getiriyorlar. Buna karşılık PKK ve PJAK'ı yok etmek için İran ve Türkiye'nin istihbarat paylaşımı içine girecekleri öngörülüyor.

TÜRKİYE VE İRAN'IN ORTAK TUTUMU
Türkiye ile İran, Mesud Barzani'nin bağımsızlık referandumu döneminde aynı tutumu benimsedi. Suriye'de de ortak adımlar atan iki ülke, Ortadoğuda benzer çıkarlara sahip. En son Kerkük'ün peşmergeden alınması konusunda Türkiye ve İran aynı noktada durdu.