BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,73
ALTIN 2.441,17
HABER /  DÜNYA

İran saldırı beklemiyor

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD'den askeri bir saldırı beklemediklerini açıkladı.

Abone ol

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, ABD'den askeri bir saldırı beklemediklerini ve bu ülkeyle Irak konusunda yeni görüşmelere açık olduklarını bildirdi.

Hüseyni, haftalık basın toplantısında, ABD'nin nükleer programı nedeniyle İran'a saldıracağı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, "Bölgenin yeni bir krize tahammülü yok. Amerikalılar da yeni bir savaş başlatacak güce sahip değiller" dedi.

ABD'den bir saldırı beklemediklerini ifade eden Hüseyni, olası her türlü saldırıya karşılık gerekli önlemleri aldıklarını da belirtti.

Sözcü, Washington yönetimiyle Irak konusunda yaptıkları görüşmelerin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine de Irak hükümetinin ısrarcı olması ve ABD'nin de resmi bir başvuruyla böyle bir talepte bulunması durumunda bu konuyu görüşebileceklerini kaydetti.

Iraklı yetkililerin, daha önce yapılan görüşmelerin olumlu sonuçları olduğunu kendilerine ilettiğini söyleyen Hüseyni, Irak'ta güvenliği sağlayacak her türlü öneriye olumlu yaklaştıklarını, bu çerçevede ABD ile görüşmelere de açık olduklarını belirtti.

Aralarında 28 yıldır diplomatik ilişki bulunmayan İran ve ABD, ilk kez Irak'taki güvenliğin sağlanması için mayıs ayında bir araya gelmişti. İki ülkenin Irak büyükelçileri, Irak'taki güvenlik konusunu 3 kez görüşmüştü.

ABD yönetimi, İran'ın nükleer silah peşinde olduğunu ve Irak'taki teröristlere yardım ettiğini iddia ediyor. Nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu ifade eden Tahran yönetimi, ABD'nin iddialarını kabul etmiyor.