BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  DÜNYA

ABD bir teröristi teslim edebilir

ABD'nin niyeti ne? İran konunun neresinde? Kafa karıştıran soruların yanıtı;

Abone ol

Sınır ötesi operasyon Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretine ve bugün Başkan Bush ile yapacağı görüşmeye kilitlendi. ABD, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapmasına destek verecek mi? ABD de operasyonda yer alacak mı? ABD, PKK'ya karşılık Türkiye'den ne isteyecek?

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu'na göre Amerika kamuoyununun öfkesini yatıştırma adına önemli bir PKK'lıyı teslim edebileceğini iddia etti. Sabah'tan Bülent Ecevit'in sorularını yanıtlalan Dedeoğlu, şunları söyledi:

ABD mühim bir teröristi verebilir
"Hemen yansıması ve meyvelerinin alınması mümkün değil. Ortaklığın düzeyi açıklanmayacak. Amerikalılar bir teröristi bulup getirebilir. İsmi Mehmet veya Ahmet olacak ama mühim biri olur. Onlar bilgi verdi, Türk ordusu şunları yaptı gibi. Böylelikle ABD'ye karşı infial yavaş yavaş aşağı çekilir."

Göstermelik operasyon yapılacak

"Barzani'nin peşmergeleri, Amerikalılar ve Türkiye ortaklaşa belli mağaraların bertaraf edilmesi yönünde bir, iki askeri operasyon yapabilir. Onlar da göstermelik olur. Türk kamuoyunda da Türkiye savaşmadan da iradeyi kabul ettirdi olur. Ama askeri harekâtlar da kesinlikle içinde Kürtlerin, Türkiye'nin ve Amerika'nın olduğu üç ayaklı yapılır."

ABD'nin niyeti İran

"Burada biz Irak'la ilgili konuşuyoruz. Oysa bunun arkasındaki temel oyuncu İran. Amerika'nın temel derdi İran. Muhtemelen pazarlıklarda ABD, 'Senin teröristini buluruz, getiririz, eylemsiz de yaparız' diyor. Karşılığında da Türkiye'nin İran karşısında pozisyon almasını istiyor. Burada iki tarafı yan yana getirecek bir tehdit gerekli. Ve Amerika parmağıyla İran'ı gösterdi..."

Orgeneral Saygun'un görüşmede olması ne ifade ediyor
"Amerikalıların en önemli eleştirisi kendilerine hükümetle konuştuklarında başka, askerlerle konuştuklarında başka ve bürokratlarla konuştuklarında başka şey söylenmesiydi. Uzun süre bunu taktik zannettiler. Hükümetle birlikte askerlerin de gitmesi bu konuda hemfikiriz anlamına geliyor. İkincisi konunun hem siyasi hem askeri boyutu var. Bir de müzakere tekniği var; asker daha sert oynar, siyasiler alttan alır."