BIST 10.004
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.428,50
HABER /  DÜNYA

İran karikatürü kriz yarattı

İran'da yayımlanan bir karikatür, ülkede yaşayan Azeri vatandaşların sert tepkisine yol açtı.

Abone ol

Farsça yayımlanan İran Gazetesi'nin cuma günleri çıkardığı gençlik
ekinde yer alan bir karikatürü kendilerine hakaret olarak değerlendiren Azeriler, Doğu ve Batı Azerbaycan eyaletlerinde protesto gösterisi düzenledi.
Karikatüre en sert tepki ise Azeri vatandaşların yaşadığı en büyük kent olan Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti Tebriz'den geldi. Şark gazetesinin haberine göre, dün akşam saatlerinde Tebriz meydanında toplanan binlerce Azeri, valilik binası önüne kadar yürüyerek, çeşitli sloganlar attı.

Tebriz pazarının da protesto nedeniyle açılmadığı belirtilirken, bazı kamu binalarına zarar veren protestocularla polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandığı ve yaralananlar olduğu kaydedildi.

Böyle bir karikatürün devletin resmi gazetesinde yayımlanmasına tepki gösteren Azeri vatandaşların protestosunun gece geç saatlere kadar sürdüğü belirtildi.

İçişleri Bakanlığından bir yetkili ise gösterinin izinsiz yapıldığını, bu nedenle de engellendiğini söyledi.

Yetkili, protestoyu ''sadece karikatüre karşı bir protesto değil, hükümete karşı bir kışkırtma hareketi'' olarak değerlendirdi.

Azeriler, İran Gazetesi'nin 12 Mayıs Cuma günü yayımlanan ''İran-ı Cuma'' adlı gençlik ekinde yer alan karikatürü kendilerine hakaret olarak değerlendiriyor, karikatürde, Azeri halkının hamam böceğine benzetildiğini ve dillerine de hakaret edildiğini öne sürüyorlar.

Karikatürün yayımlanmasının ardından, Urumiye ve Zencan'da protestolarda bulunulmuş, tepkiler üzerine İran Gazetesi, karikatüristin işten çıkarıldığını duyurmuş ve Azerilerden özür dilemişti.

-MECLİS BAŞKANI HADDAD ADİL-

Meclis Başkanı Haddad Adil de meclisin bugünkü açılış oturumunda söz alan Tebriz milletvekili İsmail Cabbarzade'nin konuşmasından sonra, dün Tebriz'de yapılan protestoya değindi.

''Azerilere hakaret, bütün İran halkına hakarettir'' diyen Haddad Adil, Azerilerin vatanseverlikleri ve uyanıklıklarıyla meşhur olduğunu söyledi.

Yapılanları komplo olarak nitelendiren Haddad Adil, ''Eminim ki Azeriler, kirli ellerin bu olaydan yararlanmasına fırsat vermeyecek'' dedi.