BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.448,19
HABER /  DÜNYA

Almanyada ırkçılık yükselişte

Açıklanan rapora göre Almanya'daki kayıtlı Neo-Nazi sayısı 4 bin 100'e yükseldi.

Abone ol

Federal Anayasa'yı Koruma Teşkilatı'nın açıkladığı rapora göre, Almanya'daki kayıtlı Neo-Nazi sayısı 4 bin 100'e yükseldi. Polis, Türk asıllı siyasetçi Gıyaseddin Sayan'a saldıran Neo-Nazileri bulanlara 3 bin euro değerinde ödül vereceğini açıkladı.

Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble, başkent Berlin'de düzenlediği basın toplantısıyla Federal Anayasa'yı Koruma Teşkilatı'nın 2005 yılı raporunu sundu.

Rapora göre Almanya'da şiddet eğilimli aşırı sağcılıkta ve neo-nazilerin sayısında bir önceki seneye nazaran artış var.

"300 tane daha Neo-Nazi"

Rapora göre, Neo-Nazi örgütlere katılımda artış var. Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında, 300 yeni üye ile, kayıtlı Neo-Nazi sayısı 4 bin 100'e ulaştı.

Geçtiğimiz yıl 10 bin olan şiddet eğilimli aşırı sağcıların sayısı ise, 10 bin 400'e yükseldi.

Aşırı sağcıların ve yabancı düşmanlarının işlediği suçlarda da yüzde 27 oranında bir artışla, 2005 yılında 15 bin 360'a ulaştı.

Federal Anayasayı Koruma Dairesi raporunda aynı zamanda artan aşırı sağcılara tepki olarak aşırı sol grupların da harekete geçtiği, bu nedenle siyasi içerikli suç oranlarında da artış yaşandığı belirtildi.

"Konserler Neo-Nazi yuvası"

Neo-Nazilerin bir araya geldikleri önemli mekanlardan biri konserler. Rapora göre, Almanya'da dazlak kafa konserleri yüzde 40 artış göstererek, 2005 yılında 193'e ulaştı. Bir önceki sene bu sayı 106 olarak saptanmıştı.

Alman Içişleri Bakanı Schäuble, "sivil toplumun girişimi olmadan aşırı sağa karşı başarılı olamayacağız" dedi.

Sivil toplum girişimi her ne kadar çok önemli olsa da Alman hükümetinin bu alana daha fazla kaynak ayırması gerekiyor.

Ancak kaynak yetersizliğine rağmen sivil toplum duyarsız değil. Berlin kökenli sivil girişimlerden biri olan 'Gençlik Kültürü Arşivi' adlı birliğin bir çok projesinin yanı sıra Neo-Nazilere yönelik girişimler de bulunuyor.

Birliğin kurucusu ve başkanı olan Klaus Farin, dazlak kafa konserlerinin çalışmaları için ideal mekanlardan biri olduğunu düşünüyor. Birliğin yaptığı, dazlak kafa konserlerine giderek, buralarda birebir bağlantıya geçtikleri gençleri bu akımın içinde çekip çıkarmak.

Almanya Federal Meclis Başkan Vekili Sosyal Demokrat Wolfgang Thierse ise, raporun açıklandığı toplantıda 'no-go-areas' (kurtarılmış bölge) olarak tanımlanan ve yabancıların gitmemeye özen göstermesi gereken yerlerin varlığının kabul edilmesini eleştirdi.

Thierse, bu alanların kabul edilmesinin aşırı sağcıların zaferi olarak görüleceğini söyledi.

Almanya Federal Meclisi İçişleri Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy de, yabancı ziyaretçilere karşı açık olunması gerektiğini vurguladı ve "Berlin'e gelip sabahın üçünde kutlama yapmak istiyorsanız Friedrichshein ya da Marzahn'da değil de Mitte ya da Kreuzberg'e gidin" denmesinin faydalı olacağını belirtti.

'Sayan'a saldıranları bulana ödül'

Lichtenberg de Berlin'in Neo-Nazi nüfusunun varlığı ile tanınan bölgelerinden biri. Şehrin bu bölgesinde Neo-Nazilerin saldırısına uğrayan, şişeyle dövülen ve beyin sarsıntısı geçiren Türk asıllı siyasetçi Giyaseddin Sayan'ın ise tedavisi sürüyor.

Berlin polisinin yaptığı son açıklamaya göre, Sayan'ın saldırganlarını ihbar eden kişiye 3 bin euro tutarında ödül verilecek.

Haber: Serdar
Kaynak: www.cnnturk.com