BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,80
ALTIN 2.429,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Irak'ta liderler koalisyona hazır

Irak Başbakanı Nuri el Maliki,Iraklı Kürt ya da diğer Şii gruplarla koalisyona hazır olduğunu söyledi.

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, 7 Mart'ta yapılacak genel seçimlerin ardından çoğunluğu elde etmek için ortaklara ihtiyacı olabileceğini belirterek, Iraklı Kürt ya da diğer Şii gruplarla koalisyona hazır olduğunu söyledi.

Ulusal Basın Merkezi tarafından duyurulan açıklamasında, "gelecekteki hükümetin oluşturulmasında ittifakların bir zorunluluk olduğunu" belirten Maliki, "Irak Milli İttifakı (IMİ) ile koalisyon ve Kürt koalisyonu, ülkenin inşası açısından önemli bir konu. Bu birlikler, siyasi sürecin ve ulusal birliğin gerektirdiği tarihi ilişkilere sahip" dedi.

Başbakan Nuri El Maliki, kendi partisi Dava ile aralarında bazı Sünni aşiret liderlerinin, Şii Kürtlerin, Hristiyanların ve bağımsızların bulunduğu geniş tabanlı bir ittifak oluşturdu.

Dava partisinin kökeni Şii olsa da ittifak mezhepçi olmayan bir platformda seçime katılıyor. İttifakın güvenliğin artmasından fayda sağlama umutları, Bağdat'taki hükümet hedeflerine yapılan bir dizi büyük saldırıyla yara aldı.

Bunun yanı sıra ittifak liderlerinin Saddam Hüseyin'in Baas partisi yanlılarının seçime girmesini yasaklama girişimleri de ittifaka zarar verdi. İttifak geçen yıl ocak ayında yapılan yerel seçimlerin birincisiydi.

Daha ziyade Şiilerden oluşan IMİ ise Şii oyları açısından Maliki'nin ittifakının baş rakibi durumunda. Kürt ittifakı ise Mesud Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ile Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'den (IKYP) oluşuyor.