BIST 10.269
DOLAR 32,30
EURO 34,84
ALTIN 2.449,63
HABER /  DÜNYA

Irakın komşuları buluştu

Irak'a Komşu Ülkeler 9. Dışişleri Bakanları Toplantısı Tahran'da başladı

Abone ol

Irak"a Komşu Ülkeler 9. Dışişleri Bakanları Toplantısı, İran"ın başkenti Tahran"da başladı. Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde düzenlenen toplantının başında Kur"an-ı Kerim okundu ve daha sonra konuşmalara geçildi.

Toplantıya Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Bahreyn, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlarıyla Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı katıldı.

Toplantıda Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve BM Özel Temsilcisi Eşref Gazi de hazır bulundu.

Toplantının başında söz alan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, çok kritik bir dönemden geçen Irak"ın bölgesel ve uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, Irak"taki sorunların çözümü için bölgesel bir anlayışa ulaşmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Mutteki, daha sonra toplantının açılış konuşmasını yapması için İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad"ı takdim etti.

Ahmedinejad, konuşmasında, Irak"ın İslam dünyasının bir parçası olduğunu kaydederek, ülkede güvenlik, istikrar ve hukukun üstünlüğünü sağlayabilecek bir zemin bulabilmek için toplandıklarını söyledi.

Bölgenin ve İslam dünyasının son zamanlarda çeşitli güçlüklerle karşılaştığını ifade eden Ahmedinejad, “Irak"ın karşılaştığı güçlükler hepimizi ilgilendiriyor” diye konuştu.

Irak"ta şu anki anayasa ve hükümetin Irak halkının oylarına dayandığına dikkati çeken Ahmedinejad, güvenlik ve istikrarı olanaklı kılmak için bu zor koşullar altında Irak hükümetinin desteklenmesi gerektiğini bildirdi. Ahmedinejad, “Bu konuda ne kadar başarılı olunursa Irak"ta başka güçlerin varlığı için bahane kalmaz” dedi.

Irak"ta altyapının oluşturulması, yatırımlar, ulaşım ve iletişim alanlarındaki projelere desteğin, sorunların çözümüne yardımcı olacağını ifade eden Ahmedinejad, bunun hem Irak"ın, hem de İslam dünyasının gelişimine katkıda bulunacağını söyledi.

Konuşmasında İsrail ve Filistin arasında son zamanlarda artan gerginliğe de değinen Ahmedinejad, Ortadoğu"da “siyonist rejimin” çocukları, masumları öldürdüğünü, evleri yıktığını ve Batı ülkelerinin de bunu desteklediğini ifade etti.

Ahmedinejad, bu rejimin, Filistin halkının seçimle iktidara getirdiklerine karşı çıktığını ve İslam dünyasındaki politika, ekonomi, güvenlik gibi pek çok alandaki kaynakları sömürdüğünü söyledi.

İslam dünyasındaki bir diğer sorunun da İslam değerlerinin kaldırılması ve Batı değerlerinin yüceltilmesi olduğunu kaydeden Ahmedinejad, “Ancak İslam dünyasının en önemli sorunu siyonist rejimin varlığıdır” dedi.

“Siyonist rejime” karşı kaynakların harekete geçirilmesi gerektiğini ifade eden Ahmedinejad, bu rejimin meşru Filistin devletinin Filistin topraklarında kurulmasını istemeyeceğini öne sürdü.

“Bu rejimin hayatta kalması için mantıklı bir neden yok” diyen Ahmedinejad, “Siyonist rejime destek verenleri uyarıyorum. Bu konsantre olmuş kızgınlık bir gün patlayacaktır, infilak edecektir” ifadesini kullandı.

· DIŞİŞLERİ BAKANI GÜL"ÜN KONUŞMASI-



Ahmedinejad"ın ardından söz alan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de, geçen yıl Irak"a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı"nın İstanbul"da yapıldığını hatırlatarak, o günden bu yana Irak"ta pek çok gelişme olduğunu söyledi.

Irak"ta şu anda seçilmiş bir hükümet olduğuna işaret eden Gül, “Buraya Irak halkının yanında olduğumuzu göstermek için geldik” dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, Irak"ın geleceğinin bölgedeki herkes için önemli olduğunu kaydetti.

· ZEBARİ"NİN KONUŞMASI-



Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, yaptığı konuşmada, Tahran"daki toplantının bir önceki toplantıyla kıyaslandığında bir dönüm noktası niteliğinde olacağını belirtti.

Şu anda Irak"ta meşru bir hükümetin, meclisin ve Başbakan Nuri El Maliki"nin başlattığı ulusal uzlaştırma sürecinin varolduğuna dikkati çeken Zebari, Irak"taki şiddeti ve acıyı azaltmak için çalışacaklarını söyledi.

Irak"taki ekonomik gelişmenin Arap Birliği, İKÖ ve diğer ülkeler tarafından desteklendiğini ifade eden Zebari, ülkede durumun daha da iyiye gittiğini kaydetti.

Irak"ta bağımsız bir hükümetin varlığının ve diğer ülkelerle diplomatik temasların yeniden başlamasının önemli bir gelişme olduğunu belirten Zebari, bugün kimsenin Irak"taki durumdan fayda sağlamaya çalışmaması gerektiğini vurguladı.

Çok uluslu güçlerin BM kararı gereği Irak"ta olduğunu hatırlatan Zebari, bu ülkelerin Irak"tan ayrılması için uygun ortamın yaratılması konusunda ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Irak"taki terörizm konusuna da değinen Zebari, “Terör unsurlarının Saddam Hüseyin rejiminin kalıntılarından geldiği kadar başka ülkelerden de geldiğini” belirterek, tüm ülkelerden Irak"ta istikrar ve güvenliğin sağlanmasına hassasiyet göstermelerini istedi.

“Terörist unsurlarla savaşmak konusunda işbirliği ve desteğinizi istiyoruz” diyen Zebari, Maliki"nin ulusal uzlaştırma süreci konusunda da destek istedi.