BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,46
HABER /  GÜNCEL

Irak ordusu IŞİD'e karşı Tikrit'e ilerlemeye hazırlanıyor

Irak'ın en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Beyci kentini IŞİD'den geri alan Irak ordusunun, bundan sonraki operasyonlarda bu şehri üs olarak kullamak istediği ve bir sonraki hedefin Tikrit olduğu bildiriliyor.

Abone ol

Irak'ın en büyük petrol rafinerilerinden birisinin bulunduğu Beyci kentini IŞİD'den geri alan Irak ordusunun, bundan sonraki operasyonlarda bu şehri üs olarak kullamak istediği ve bir sonraki hedefin Tikrit olduğu bildiriliyor.

Associated Press haber ajansı Irak güçlerinin bugün de Beyci çevresindeki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerini püskürtmeye devam ettiği bilgisini geçti.

Bölgedeki Sünni aşiretlerin de destek verdiği Irak ordusunun rafineri yakınlarındaki IŞİD hakimiyetini de kırdığı belirtiliyor.Görgü tanıkları rafineri tesislerindeki binaların tepesinde artık Irak bayrağının görüldüğünü söylüyor.

Reuters haber ajansına bilgi veren Irak ordusu yetkilileri, IŞİD militanlarının Beyci rafinerisindeki mevzilerini terk ederek Dicle nehrine doğru kaçtıklarını söyledi.

Ordu yetkilileri Irak güçlerinin operasyonu sürerken ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de IŞİD hedeflerini havadan bomaladığını belirtti.

IŞİD'in saldırıları öncesinde Beyci rafinerisi günde 320 bin varil petrolü işliyordu. Bu oran Irak'In toplam rafineri kapasitesinin dörtte birine denk geliyor.

Haziran ayında IŞİD saldırıları zamanında Beyci rafinerisi yanındaki boru hatları ateşe verilmişti.

'Beyci yeni üs olacak'

Irak'ın kuzeybatısında geniş bir bölgeyi kontrol altında tutan IŞİD'e karşı operasyonların ise sürdürülmesi hedefleniyor.

Irak ordusu, geri alınan Beyci şehrinin ülkenin eski lideri Saddam Hüseyin'in doğduğu şehir olan Tikrit'in geri alınması için stratejik öneme sahip olacağını belirtti.

AP'ye konuşan Irak ordusu yetkilileri, "Tikrit harekatında üssümüz Beyci olacak" dedi.

IŞİD militanları Beyci şehrini Haziran ayında yaşanan yoğun çatışmaların ardından ele geçirmişti.