BIST 10.400
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.399,14
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

IPad mi yoksa laptop mu?

Bilgisayar pazarını farklı bir noktaya sürükleyen Apple'ın tableti iPad laptop'ların yerine oynuyor. Endüstri tablete geçişi ağırdan alıyor.

Abone ol

Bir tarafta 6 ayda 8 milyon satan Apple'ın tablet bilgisayarı iPad... Diğer yanda onlarca bilgisayar devinin büyük yatırımlarla üzerine gittiği laptop (taşınabilir bilgisayar)...

Biri teknoloji dünyasında en son trend, gençlerin ve iş dünyasının yeni tercihi. Diğeri masaüstü bilgisayarların tahtını sarstı, uzun süreden bu yana endüstriyi domine ediyor, giriş seviyesinden profesyonel kategoriye geniş bir kitleye hitap ediyor. Peki iPad mi, laptop mu?

Bu sorunun yanıtını bulmak için Milliyet gazetesi, iki tarafın güçlü ve zayıf yönlerini masaya yatırdı... İşte ayrıntılar...

İKİSİ DE İNCE AMA TABLET DAHA ESNEK

9.7 inç ekrana sahip, 0.75 kg ağırlığında, ince formlu, tek parçadan oluşuyor. Bu özelliklerle iPad laptop’lara göre taşınabilme tarafında ciddi fark atıyor.

Küçük çantaların içine rahatlıkla sığan, laptop’lara göre daha az yer kaplayan tablet bilgisayar kılıf takıldığında da bu avantajını yitirmiyor. 

BÜTÇEYE UYGUN TABLET

iPad’in fiyatı 500 dolardan başlıyor. Standart laptop modeli ise 800-1.000 dolar fiyat aralığında. 

HANGİSİ PROFESYONEL?

Yazılım, program geliştirme, video montaj yapabilme ve profesyonel kullanım tarafında hiç şüphesiz laptop’ların iPad’e göre ciddi üstünlüğü var. Çünkü bu saydıklarımızın hiçbirinin profesyonel seviyede iPad’ler üzerinde yapılması mümkün değil.

OYUNDA KİM GÜÇLÜ?

iPad’in şu anda en çok kullanılan özelliklerinin başında oyun geliyor. Fakat cihazda online mağazada bulunan oyunlar dışında oyun yok. Bu oyunların seviyesi de gelişmiş değil. Karmaşık yapıdaki güçlü oyunları iPad’in teknolojisi desteklemiyor. Bu yüzden laptop modelleri iPad’lere göre bu alanda kullanıcıya büyük avantaj sağlıyor. Güçlü donanımlı bir laptop modeli oyun tarafında iPad’e ciddi fark atarken, netbook serisi basit donanımlı laptop modellerini ise iPad’le aynı kategoride değerlendirebiliriz.

KOLAY YAZABİLİR MİYİM?...
AYRINTILAR DİĞER SAYFADA...
TIKLAYIN...


[PAGE]



Şu anda özellikle Türk kullanıcılar için iPad için en önemli dezavantaj dil desteğinin olmaması. Sanal klavye ile kontrol edilen cihaz, henüz Türkçe dil desteği olmadığından bu değerlendirmede laptop modellerinin iPad’i geride bırakmasına yol açıyor. Apple’ın online mağazasından Türkçe klavye programı yüklenmesi veya harici Bluetooth klavye desteği olması da iPad’i kurtarmıyor. Laptoplar yazı yazma tarafında oldukça güçlü konumda yer alıyor. 

SÖRFTE RAKİP TANIMIYOR

Apple iPad özellikle gelişmiş seviyedeki dokunmatik ekranıyla farklı bir kullanım deneyimi sunuyor. Şu ana kadar hiçbir laptop modeli böylesine bir teknolojiye ulaşamadı. Bu yüzden internette sörf veya cihazdaki programlar kullanalırken laptop’lara ciddi fark atıyor.

FOTOĞRAF FİLM YÜKLEME

iPad’ler tam bir internet makinesi. Bu yüzden dışarıdan içekiğin önünü açan USB girişi bile bulunmuyor. Film, fotoğraf veya farklı formatta içeriği iPad’e yüklemek bu yüzden pek cazip değil. Bu işlemler iTunes üzerinden yapılıyor ama biraz zahmetli. Apple’ın buradaki tercihi internetten yana. Filmler, müzikler hatta dökümanların hepsinin internette YouTube, Flickr veya Google Docs gibi alanlarda tutulmasını, kullanıcının her an her yerden bunlara ulaşması isteniyor. Böylece cihazın performansı da yüklü dosyalardan etkilenmiyor. Laptop’lar ise film izlemek, fotoğraf yüklemek için güçlü hafıza kapasiteleri ve USB girişleriyle ideal seçenek.

TEK EL ÇİFT EL FARKLI

iPad genelde tek elle ve parmakla kullanılıyor. Laptop serileri ise mouse ile daha kolay kullanılıyor. Mouse olmadığında laptop iki elle yönetiliyor ve bu durum kullanıcının hareket imkânını sınırlıyor.

BATARYASI NASIL?

Laptop modelleri dolu bir batarya ile ortalama 4 saat kesintisiz kullanılıyor. Burada daha güçlü, daha büyük pil ile 7-8 saate çıkmak mümkün. iPad ise 10 saate ulaşan batarya süresi ile dikkat çekiyor.

YAN BAKIŞLARA DİKKAT!

iPad geniş, rekli, parlak ekranıyla cazibeli bir kullanım deneyimi sunuyor bu durum çevredeki bakışları da cihazın üzerine çekiyor. Kişiye özel kullanım, mahremiyet açısından bu durum sorun olabiliyor.

AÇ KAPAT KAÇ SANİYE

iPad’lerin en önemli özelliklerinden birisi tek tuşa basarak anında açılıyor olması. Bu durum kapanış için de geçerli. Bu yüzden gün boyu kullanım tarafında ciddi avantajlı konuma geçiyor. Laptop’lar ise açılış ve kapanışta bu iş için birkaç dakikalık süreye ihtiyaç duyuyor.