BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,20
HABER /  GÜNCEL

İnterpol'den Türkiye'ye ret

Interpol'den Türkiye'nin başvurusuna ret. Türkiye'nin son kırmızı bülten başvurularına Interpol kırmızı kart gösterdi.

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü, Ergenekon ve İrtica ile Mücadele Eylem Planları'nın firari durumdaki üç sanığı için Interpol'e kırmızı bülten başvurusu yaptı. Ancak Interpol talebi yerinde görmedi.

Bunun üzerine Adalet Bakanlığı her sanık için ayrı ayrı  haklarındaki iddiaları içeren dosyalar hazırlayıp, yakalanmaları için Interpol'e gönderdi. Interpol ise gerekçeleri yeterli görmedi.

Türkiye, Çağdaş Eğitim Vakfı eski Başkanı Gülseven Yaşer, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bedrettin Dalan'ın, "görüldükleri yerde yakalanmaları" için Interpol Genel Sekreterliği'ne başvuru yaptı.

Ancak, merkezi Fransa'da bulunan Interpol Genel Sekreterliği'nden Ankara'ya olumsuz yanıt geldi. Dalan, Yaşer ve Bakıcı'nın kırmızı bültenle "aranıp yakalanmaları" talebinin uygun bulmadığı Türkiye'ye bildirildi.

Bunun üzerine, Adalet Bakanlığı devreye girdi. Ergenekon ve irtica ile mücadele davalarında sanık olan üç isim hakkındaki iddiaları içeren dosyalar hazırlayarak, Interpol Genel Sekreterliği'ne gönderdi.

Ama, Interpol Genel Sekreterliği kararında ısrar etti ve "Gerekçeleriniz  ikna edici bulunmamıştır" denilerek, Türkiye'nin talebini geri çevirdi.

Bu kararla, Bedrettin Dalan, Mustafa Bakıcı ve Gülseven Yaşer hakkında, kırmızı bülten öncesindeki prosedür olan  "difüzyon" uygulaması da geçersiz hale geldi. Interpol'un bu kararına karşın, yargılamaların yapıldığı yerel mahkemelerce alınan yakalama kararları ise geçerliliğini koruyor.