BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Anayasa sürecinde yeni dönem

Yeni Anayasa sürecinin başına bulunan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 1 Mayıs'tan itibaren başlayacak yeni safhaya dikkat çekti.

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında 1 Mayıs'tan itibaren yeni bir safhaya geçilmiş olacağını belirterek, "Sizlerden gelen görüşleri de dikkate alarak inşallah bu yılın sonuna yeni bir anayasayı milletimize armağan etmek durumunda olacağız" dedi.

Abant'taki bir otelde düzenlenen "Yeni Anayasada Bilişim ve Haberleşme Sempozyumu"nda konuşan Çiçek, 19 Ekim'den itibaren Türkiye'de yeni anayasa yapımıyla ilgili sürecin başladığını ve yeni anayasa yapım sürecine toplumun her kesiminin, kişi ve kuruluşların, sektörlerin katılımını sağlamak için her vilayete ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Her ülke gibi Türkiye'nin de çeşitli sorunları bulunduğunu kaydeden Çiçek, "Sorunlar olmasa yöneticilere ihtiyaç da olmaz. Sorunları tekrar etmeden çözerek geleceğe yürümek lazım. Bizim klasik sorunlarımıza ilaveten, bir de 30 yıldır anayasa sorunumuz var. Herkesin şikayet ettiği, herkesin yeni bir anayasa konusunda talepte bulunduğu, zaman zaman girişimlerde bulunduğumuz ama bir bütünlük içinde, öncelikle dengelerini, çerçevesini, felsefesini günümüzün şartlarına uygun olarak yerli yerine oturtamadığımız için bu anayasadan kaynaklanan da ilave sorunları yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

"Çözümsüzlüklerin temelinde bu anayasa var"

Mevcut anayasanın 30 yıl önce yürürlüğe girdiğini anımsatan Çiçek, "30 senenin 25'inde anayasanın şu veya bu safhasında uygulamada bulunmuş birisi olarak ifade edeyim, yaşadığımız bir takım gerilimlerin, sıkıntıların, çözümsüzlüklerin temelinde bu anayasa var. Her sorun anayasadan kaynaklanmıyor ama bizi ciddi ölçüde rahatsız eden bir kısım sorunlar bu anayasadan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Anayasada 17 defa değişiklik yapıldığına dikkati çeken Çiçek, Türkiye'de her 13-14 ayda anayasada değişiklik yapıldığını bildirdi.

"Bir ülkenin en temel yasası 17 defa değişiyorsa, her 13-14 ayda bir değiştirmek mecburiyetinde kalıyorsanız, o ülkede siyasi ve ekonomik istikrar olsa bile hukuk istikrarı olmaz" diyen Çiçek, 4 siyasi partinin doğru bir kararla, doğru bir tarihte, halkın yüzde 95'inin temsil edildiği parlamento döneminde 'yeni bir anayasa yapalım' diye yola koyulduğunu söyledi.