BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.487,15
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternetten alışveriş patlama yaptı!

İnternet hayatımızın her alanında vazgeçilmez olmaya devam ediyor. Şimdi de e-ticaret patlaması başladı.

Abone ol

Cirosu 5 yılda 7.5 kat artan e-alışveriş, ekonominin en hızlı büyüyen alanı oldu. Yılın ilk altı ayında kredi kartıyla harcanan her 100 liranın 7'si sanal mağazalarda yapılan alışverişe gitti.

Sabah gazetesinin haberine göre, günlük yaşamda e-ticaret patlaması başladı. Özellikle gençler iş yerinde masalarının başında otururken online alışveriş sitelerinden gönderilen ve birbirinden cazip kampanyaları gösteren emailler tüketicileri bilgisayar başına kilitleyip milyarlarca liralık alışveriş cirosu yaratıyor. Bir tıkla istediğini almanın cazibesi, online alışveriş pazarının cirosunun her yıl ortalama yüzde 50'nin üzerinde büyütürken kriz yılı olan 2009'da bile internetten alışveriş tutarı yüzde 13 arttı. Türkiye'nin en hızlı büyüyen pazarına ilişkin rakamlar görenleri şaşırtıyor.

HARCAMALAR 7.5 KAT ARTTI

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) resmi verilerine göre Türkiye'de bu yılın ilk 6 ayında kredi kartıyla 101 milyar liralık harcama yapılırken söz konusu tutarın 6.9 milyar lirası internet sitelerinden alışverişe harcandı. Yani kredi kartlarıyla yapılan her 100 liralık harcamanın yaklaşık 7 lirası internetteki sanal mağazalarda gerçekleşti. 2004 yılında 1.4 milyar lira olan internetten alışveriş harcamalarını tutarı 7.5 kat artarak geçen yıl sonunda 10.3 milyar liraya çıktı.

Krizde bile büyüyen sanal cirolar bu yılın ilk altı ayında yüzde 55 büyüdü. Alışverişte yaşanan e-patlamanın ardındaki başlıca etken çalışan nüfusun zamanının giderek azalması ve bağlantı ücretlerinin ucuzlamasıyla internet kullanımının yaygınlaşması. Türkiye'de internet abonesi sayısı 7.6 milyonla zirveye ulaşırken, her 10 kişiden 6-7'si sanal dünyaya bağlanıyor. Online satış yapan firmalar dükkan kirası, eleman, depolama masraflarında sağladığı maliyet avantajlarını fiyatlara yansıtması tüketicileri cezbediyor.

RUHUNU SATAN BİLE VAR

Ürünlerin yanı sıra "fikrini'' ve "ruhunu'' satanların bile çıktığını söyleyen gittigidiyor. com Genel Müdürü Cenk Angın, "son dakika fırsatları'', "1 TL'den başlayan ürünler'' gibi bölümlerde ilginç ilanlarla da karşılaştıklarını söyledi. Angın, "Fikir satanlara bile rastladık. Bir soru yazıyorsunuz, fikrini satan kişi de size üç tavsiyede bulunuyor. Birini beğenirseniz satın alıyorsunuz'' diye konuştu. Gittigidiyor.com Pazarlama Yöneticisi Ozan Tatar ise amatör ligden bir futbolcunun kendisini açık artırmaya çıkardığını daha sonra bir kulübün talip olduğu ve transferinin gerçekleştiğini söyledi.