BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.447,99
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternetin baş döndüren hızı

İstanbul Üniversitesi'nde internet tartışıldı. En büyük eksik internet gazeteciliği...

Abone ol

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen ''Türkiye 4. Bilişim Hukuku'' sempozyumu, üniversitenin merkez bina doktora salonunda başladı. İki gün sürecek olan sempozyumda sanal alemin sorunları da masaya yatırıldı.

ÇAĞ İLERLİYOR, SUÇ ORANI ARTIYOR

Sempozyumun açılışında konuşan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, internet kullanımının çok yaygınlaştığını, artık internet yoluyla sivil toplum oluştuğunu, ancak bilişim teknolojisi alanındaki gelişmelerin birtakım yeni suç tiplerini de ortaya çıkardığını söyledi.

Çağ baş döndürücü hızla ilerlerken hukuk ve mevzuatın da öyle olduğu yerde kalamayacağını ve mutlaka gelişmelere ayak uydurmak gerektiğini kaydeden Şahin, bu konuda pek çok çalışma yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Şahin, ''Adalet Bakanlığı olarak bu dönemde bizim 29 temel yasada değişiklik yapmamız, hatta bunların bir çoğu yeniden hazırlanmıştır ve bunları yasalaştırmamız gerekiyor. Bunları yaparken bilim ve teknoloji özellikle de bilişim alanındaki gelişmeleri de mevzuata yansıtmak durumundayız'' dedi.

ÇOCUKLAR UYGUN YETİŞTİRİLMELİ

Çocukların gelişen ve değişen dünyaya uygun şekilde yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, ''Onları, bilişim teknolojisiyle daha ilkokul sıralarında tanışmalarını sağlayacak, liseden ve üniversiteden mezun olduğunda profesyonel bir eleman gibi bilgisayar kullanmasını bilecek şekilde yetiştirmeliyiz. En az bir yabancı dil bilen gençler yetiştirmeliyiz'' diye konuştu.
     
İNTERNETİN SORUNLARI
   
Sempozyumdaki "Bilim Sektörünün Sorunları" başlıklı oturumda ise sanal alemin sorunları masaya yatırıldı. Bu oturuma Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin, İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş ile Gazateport Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Semerci katıldı.

Sektörün sorunlarını aktaran İnternet Derneği Başkanı Hadi Özışık, "En büyük sorun, hala bir internet gazeteciliği yasasının olmamasıdır" dedi.

DİĞER KONUŞMALAR
     
Sempozyumda konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak da eğitime çok büyük katkıları bulunan bilişimin gelecekte çok önemli problemler oluşturacağını, kendisinin de bir internet mağduru olduğunu ifade etti.

Sempozyum, 2 gün sürecek. İkinci günde ise "bilişim yoluyla işlenen suçlar" ile "yeni hukuki düzenlemeler" mercek altına alınacak... Bu oturumlara Türkiye'nin önde gelen hukukçuları katılacak...