BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.414,37
HABER /  GÜNCEL

Seferberlik yaşı yükseliyor

Sınır ötesi harekat konuşuluyor. Tam bu esnada komisyondan tasarı geçti.

Abone ol

Türkiye'nin Kuzey Irak operasyonunu tartıştığı bir dönem. Seferberlik ve savaş sırasında orduya çağrılacakların yaş sınırını yükselten tasarı dün TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

Komşularıyla olan problemler

Tasarının gerekçesinde "Türkiye'nin jeopolitik durumu ve komşularıyla devam etmekte olan problemleri göz önüne alındığında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin seferi kadrosunun yüzde 100 seviyesine çıkarılması ve bu seviyede tutulması yanında, nitelikli personele sefer görevi verilmek suretiyle, ihtiyacın tam olarak karşılanması" gösterildi.

 Yasalardan bazıları şu düzenlemeleri içeriyor:

Askerlik Listelerinde Olmayanlar: Askerlik çağına girdiği halde, ilan edilen listelerde ismi bulunmayan, kimlik bilgileri yanlış olanlara verilen bin kuruşluk ceza 20 YTL'ye çıkacak. Askerlik kütüğündü hiç kaydı olmayanlar ise 30 YTL ödeyecek. 

Seferberlik yaşı: Kabul edilen tasarıya göre, yardımcı sınıf yedek subayların yarbay ve daha aşağı rütbedekileri, 60 yaşını geçmemek üzere, mevcut yaş hadlerinden 10 yıl fazlasına kadar, sağlık durumları elverişli olduğu sürece en gencinden başlanarak orduya alınabilecek. Böylece, astteğmen, teğmen ve üstteğmenler 41 yerine 51, yüzbaşılar 46 yerine 56, binbaşılar 52 yerine 60 yaşına kadar askere çağrılabilecek.

Hava Değişimi: Kendini askerliğe elverişsiz hale getirmek isteyenlerin yatarak gördüğü tedaviler, ya da hava değişimindeki süreler askerlikten sayılmayacak.

Üniversitelilere Erteleme: 4 yıllık bir fakülte ya da yüksekokulu bitirenler mezuniyetten sonra 2 yıl, yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar bir yıl askerliklerini erteletebilecek. Mevcut yasada bu süreler 8 ile 15 ay arasında değişiyordu.