BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternet devi beş parasız kaldı

İnternetin son yıldızı, parasızlıktan bitmiş durumda. Şirket şimdi elindeki kullanıcı profilini paraya çevirmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Google, YouTube ve Facebook'un ardından sanal alemin son yıldızı olan Twitter, günde milyonlarca ziyaretçiyi çekmesine karşın parasızlıkla boğuşuyor.

CNBC’de yayımlanan bir haberde, yalnızca 140 karakter kullanılarak yazılan kısa mesajları, yani “tweet”lerle dünya genelinde fenomen haline gelen sosyal iletişim sitesi Twitter’ın henüz piyasaya sürmeyi planladığı gelir elde etmek için bir ekip oluşturduğu belirtildi.

Bununla birlikte, sitenin işe alımları kendi internet sayfasına gönderilen iş ilanlarını dikkat alarak gerçekleştirdiği söylendi.

PARA KAZANMA İSTEĞİ

Twitter’ın sitesinde yer alan eleman ilanlarından ikisinin lisans anlaşmaları imzalamak gibi şirkete para kazandıracak işler olması, şirketin kendisini dünyanın en hızlı büyüyen sosyal iletişim sitesinden, kendi kendine yetebilen bir şirkete dönüştürmek istediğini gösteriyor.

Haberde görüşlerine yer verilen konuya yakın bir kaynak, “Şirket maddi kaynak taşımanın kritik olduğu bir aşamaya geldi. Artık güçlenmeyi planlıyor” dedi.

Öte yandan sadece 140 karakterle limitli olan tweetler, geçen yaz İran’ın seçim sonrası protestoları gibi olaylarda büyük rol oynayan sabit iletişim araçlarından biri haline geldi.

ABD merkezli araştırma grubu Altimeterr Group analisti Jeremiah Owyang, “Artık piyasada uzun süreli bulunduklarının farkındalar, bu yüzden parasallaşma dinamiklerini harekete geçirmeleri lazım” diye konuştu.

Twitter kazancını açıklamıyor ancak internet sitelerinde “İş modelimiz araştırma aşamasında olduğundan dolayı, kazandığımızdan daha çok harcıyoruz” ibaresi yer alıyor. Twitter ekim ayında veri akışlarını Google ve Microsoft gibi dev şirketlerle lisans anlaşmaları imzalayacağı haberleriyle gündeme gelmişti.

BİR YILDA BÜYÜDÜ

Kısa bir süre önce San Francisco’da daha büyük bir ofise taşınan Twitter, geçen yıl sadece 1.5 milyon olan üye sayısını Kasım ayında 19.4 milyona çıkardı. Uzmanlarsa Twitter’ın dünya çağındaki takipçilerinin çok daha fazla olduğunu düşünüyor.

Eylül ayında, Twitter karşılıklı ortak fon devi T. Rowe Price ve özel girişim sermayesi Insight Venture Partners’dan 100 milyon dolar alarak, değerini 1 milyar dolara yükseltmişti.

Twitter yöneticileri kazanç kaynaklarını artırmak için, Facebook ve Google gibi şirketlerin büyük paralar kazanmasını sağlayan, arama sonuçlarıyla birlikte reklam yayınlama işini kendi modelinde de uygulamak istediklerini dile getirdi.

Bununla birlikte, Twitter’ın sitesinde yer alan ilanlarda, iş dünyasındaki kullanıcıların hizmetin değerini daha iyi anlamalarını sağlayacak pazarlama yöneticileri aradığı da görüldü.