BIST 10.216
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.406,09
HABER /  GÜNCEL

'İngiltere'de işsizlik kalıcı hasara yol açar'

Bir düşünce kuruluşu, İngiltere'de işsizlik oranının yüzde 9'a çıkarak ülkenin "üretim kapasitesi üzerinde kalıcı hasar"a yol açacağını bildirdi.

Abone ol

Bir düşünce kuruluşu, İngiltere'de işsizlik oranının yüzde 9'a çıkarak ülkenin "üretim kapasitesi üzerinde kalıcı hasar"a yol açacağını bildirdi.

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, İngiltere ekonomisindeki uzun dönemli zayıflığın "bugüne kadar hiç görülmemiş boyutta" olduğunu vurguladı.

Enstitü'ye göre, İngiltere'de şu anda yüzde 8,3 olan işsizlik oranı sene sonunda yüzde 9'a çıkacak.

2012'de ekonomik büyümenin sıfıra yakın olacağını öngören Enstitü, 2013'de de yüzde 2'lik bir büyüme bekliyor.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun geçen haftaki resmi verilerine göre yılın ilk çeyreğinde ekonomi yüzde 0,2 küçülerek İngiltere'yi yeniden resesyona soktu.

Tartışmalı nokta

Enstitü, çeyrek dönemlerde kaydedilen küçük hareketlenmelerin, ekonominin zayıflığına ilişkin asıl görüntüyü değiştirmediğini ifade etti.

İngiltere ekonomisine dair son tahminlerinde "Aylık gayri safi milli hasıla tahminlerimize göre, Mart 2012'deki ekonomik aktivite düzeyi, Eylül 2010'daki ile aynı seviyededir" denildi.

Enstitü, bunun "sürdürülebilir bir canlanmaya işaret etmediği"ni vurgulayarak ekonominin teknik olarak çifte dibe vurmuş resesyonda olup olmadığı sorusunun "tartışmalı" olduğunu söyledi.

Resesyonun başlamasından bu yana geçen dört yılda ekonominin hâlâ kriz öncesi seviyesinin yüzde 4 altında olduğunu vurgulayan Enstitü, bunun bugüne kadar görülmemiş bir zayıflığa işaaret ettiğini belirtti.

2013'e kadar işsizlik oranının artmaya devam edeceğini öngören Enstitü, bunun "arz bakımından ekonomide kalıcı hasara yol açacağını ve ekonomik maliyetinin büyük ve uzun dönemli olacağını" vurguladı.

Enstitü, enflasyon oranının da yıl sonunda Merkez Bankası'nın hedefi olan yüzde 2'nin altına düşmesini bekliyor.