BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,59
ALTIN 2.415,95
HABER /  GÜNCEL

Dersim mağdurları için tarihi adım!

Valilik, katliamın mağdurlarının tespiti için kaymakamlık ve muhtarlıklara talimat verdi. Yazıda 'Dersim' ifadesi de kullanıldı

Abone ol

Radikal'den Enis tayman'ın haberine göre TBMM'de Dersim katliamı ve sonrasında yaşanan hukuksuzluklardan kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi taleplerini içeren dilekçeler konusunda alt komisyon kurulma kararının ardından, Tunceli Valiliği il sınırları içinde mağdur aramaya başladı. Valilik, resmi yazısında 'Dersim' adını da kullandı.

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen imzasıyla yedi ilçe kaymakamlığı ile mahalle ve köy muhtarlıklarına yazılan yazıda, Dersim olaylarına tanık olmuş ve halihazırda ilde yaşayan mağdurların tespit edilerek iletişim bilgilerinin valiliğe bildirilmesi istendi. Vali Taşkesen, bu listelerin hazırlanması için 11 Mayıs 2012 tarihine kadar süre verdi.

Bu arada valilik yazısında 'Dersim' ifadesinin kullanılması da dikkat çekti. Valilik yazısında hem konu bölümünde 'Dersim olayları' ifadesi yer aldı hem yazı genelinde Dersim ifadeleri kullanıldı.

İLK YORUM CHP'Lİ AYGÜN'DEN

CHP milletvekili Hüseyin Aygün, bu yazının önemli bir gelişme olduğunu belirterek "Devlet bu yazıyla Dersim mağduriyetini ilk kez kayda geçirmiş ve mağdurları dinleme yolunda adım atmış oldu" dedi. Aygün, Dilekçe Komisyonu'nun alt komisyon kurma kararının ardından, valilik tarafından da böyle bir araştırmaya girişmesinin, devletin Tunçeli Kanunu ayıbından kurtulma adımları olarak niteledi. Aygün "Bu adımlar gelecekte bir Dersim Kanunu ile taçlanmalı" diye konuştu.

TBMM Dilekçe Komisyonu'nun konuyla ilgili olarak kamu kurumlarının arşivlerinde bulunan Dersim belgelerinin birer örneğinin hızlı bir şekilde temin edilmesi kararı alınmasına da değinen Aygün, bu belgelerle yeni gelişmelerin yaşanabileceğini belirtti.