BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İngiltere 60 bin sığınmacının izini kaybetti

Oluşan dosya dağları nedeniyle sığınma başvurusu yapan on binlerce kişinin işlemleri tamamlanamadı. Bunlardan 60 bininin nerede olduğu artık bilinmiyor.

Abone ol

Milletvekilleri yeni 'başvuru dağları' oluşmasından endişeli

İngiltere'ye çeşitli yollardan girip sığınma başvurusunda bulunan 60 binden fazla kişinin izi, oluşan dosya dağlarının incelenememesi nedeniyle kaybedildi.

Bu kişilerin başvurusu reddedilmiş, İngiltere'de bulunma hakkı ortadan kalkmış olsa bile, yetkililerin peşlerine düşerek onları bulması mümkün görünmüyor.

Verileri açıklayan Avam Kamarası İçişleri Komisyonu, birikmiş dosyaların işlemlerini tamamlamak için düzenlenen 'kurum içi seferberliklere' rağmen sistemin hala başarısız olduğunu belirtiyor.

Komisyon ayrıca sınır muhafaza ve göçmenlikle gümrüklerden sorumlu olan Birleşik Krallık Sınırlar İdaresi UKBA'in bir sonraki başkanının şimdikinden daha az maaş alması gerektiğini kaydetti.

Göçmenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Damian Green ise, sistemde iyileşme kaydedildiğini savunuyor.

Komisyon bir süredir UKBA'den sayıları 400 bine varan dosya dağlarını eritme girişimlerinde ne kadar yol katedildiği konusunda kurumdan düzenli raporlar istiyordu.

Eski bir içişleri bakanı kurumun bu yükü kaldırmak için yeterli donanıma sahip olmadığını söylemişti.

Sığınmacı değiller ama sınırdışı edilemiyorlar

Vakaların büyük bölümünde yetkililerin başvuru dosyalarını tam olarak kapatamadığı; yani bireyin kalacaksa yerleşimi, ülkeden çıkarılması işleminin tamamlanmadığı görülüyor.

Diğer bazı dosyalar ise başka hukuk süreçlerinin araya girmesiyle rafa kaldırılmış durumda.

Milletvekilleri son raporlarında, her yedi başvurudan birinin aradan geçen bunca zamandan sonra bu kişilerin izi bulunamayacağı için kapatılacağı tespitinde bulunuyor.

Bu 61 bin kişinin, işlemleri tamamlanmadan dosyalarının kapatılması demek. Bu kişiler, başvuruları reddedilmiş olsa bile, ülkedelerse burada yaşamaya devam edebilecekler; yasal statüleri olmamasına karşın sınırdışı edilmeleri için işlem yapılmıyor olacak.

Uzmanlar bunun bir tür "hukuki araf" yaratacağını belirtiyor.

Komisyon kurumun her başvuru sahibinin izini sürecek şekilde "sınırsız zamanı" olmadığını belirtti; buna karşılık bu sayı içinde muhtemelen ülkede kalma izni olmaması gerekenler de bulunduğunun altını çizdi.

Yetkililere göre, yeni başvurular geldikçe, yeni dosya dağları oluşması da ciddi bir olasılık.

Rapora göre kurum 2005 yılı öncesinde sınırdışı edilmesi gerekip gerekmediğine bakılmadan salıverilen 1013 yabancı tutukludan 70'inin de izini bulamayacak.

Parlamento Komisyonu'nun Başkanı Keith Vaz, "Gecikme büyük oranda başvuru ilk incelemeye alındığında, karar verme mekanizmalarının yüksek nitelikte olmamasından kaynaklanıyor" dedi.

Vaz, kurumun kaydettiği ilerlemeye rağmen, hala beklentileri karşılayamadığını söyledi.

Komisyon ayrıca UKBA Başkanı'nın maaşının da azaltılmasını önerdi. Görev süresinin sonuna gelen Lin Homer yılda 208 bin sterlin (yaklaşık 500 bin TL) kazanıyor.