BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Renault tam gaz yola devam ediyor!

Tunalıoğlu, düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında elde ettikleri başarıyı ve elde edecekleri yeni atılımları anlattı.

Abone ol

Tunalıoğlu, düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Oyak Renault için 2010 yılının bir rekor yılı olduğunu belirtti.

2010 yılında 307 bin araç ürettiklerini dile getiren Tunalıoğlu, bu üretim miktarının, daha önceki rekor yılları olan 2008 yılında ürettikleri 286 bin araca göre yüzde 7, 2009 yılındaki 277 binlik araçlık üretim miktarına göre de yüzde 11'lik artış olduğunu anlattı.

Tunalıoğlu, Oyak Renault Fabrikası'nın kapasitesinin 360 bin adet olduğunu anımsatarak, daha gidilecek çok yolun olduğunu kaydetti.

TOFAŞ ile Oyak Renault arasındaki birincilik yarışına da değinen Tunalıoğlu, 312 binlik üretimle TOFAŞ'ın üretimde birinci olduğunu bildirdi.

Tunalıoğlu, "Ürettiğimiz 307 bin aracın 4'te 1'i iç pazarda satıldı, 4'te 3'ünün de ihracata gitti. Geçen yıl 233 bin araç ihraç ettik. Bu da 2009 yılına göre ihracatımızı yüzde 5 artırdık anlamına geliyor. Türkiye'de otomobil üreten 5 büyük üreticiden sadece Oyak Renault mekanik organlarını kendisi de üretiyor. Dolayısıyla üretimin bu kadar yoğun olduğu sene de mekanik kısmında da Oyak Renault için bir rekor yılı oldu. 334 bin motor ürettik. Bu 2009 yılında ürettiğimiz motor sayısına göre yüzde 38 fazla. Motor üretimimizde büyük bir gelişime oldu. Bu ürettiğimiz motorlardan 3'te 2'sini yerli otomobillerde, 3'te 1'ini de ihracat için kullandık" diye konuştu.

Tunalıoğlu, geçen yıl önceki yılı da geride bırakarak 261 bin vites kutusu ürettiklerini bildirdi.

2010 YILINDA İHRACATTA OYAK RENAULT LİDER...

2010 yılındaki üretim artışının ana nedenlerinden birinin büyüyen iç pazar olduğuna işaret eden Tunalıoğlu, şunları kaydetti: "2009 yılının Eylül ayında iç pazarı 395 bin olarak tahmin ediyorduk.

Ondan sonra yürümeye başlayınca 500 bin ve ötesini görmeye başlar diye niyet ettik. Ama pazar 760 binin üzerinde bağlandı. Dolayısıyla bizim de ürettiğimiz miktarların iç pazarlara giden kısmı da bu oranda arttı ve pazar payımız gelişti.

İhracatta Oyak Renault 2009 yılında lider oldu. 2010 yılında da lider olacak. Oyak Renault birinci sırada, ikinci TÜPRAŞ var, üçüncü Ford, dördüncü Tofaş geliyor. Türkiye'de tüm fabrikalarda üretilen toplam taşıt ve araç sayısı OSD kayıtlarına göre 1 milyon 127 bin. Dolayısıyla Türkiye'de yapılan tüm taşıt araçlarının yüzde 27'si Oyak Renault Fabrikalarının kapılarından çıktı." Tarık Tunalıoğlu, ihracatta otomobil alanında tüm kategorilerde birinci olduklarını bildirdi.

Oyak Renault'nun kriz yıllarından hep güçlenerek çıktığına değinen Tunalıoğlu, "2011 yılında Avrupa çok karamsar, yüzde 4 ila 5 arasında düşeceği tahmin ediliyor. Ama bunun yanı sıra tüm dünya pazarlarında da yüzde 4 ila 5 arasında bir artış olacağı tahmin ediliyor. Çünkü BRİC ülkelerinden sonra, Kolombiya, Endonezya, Vietnam, Mısır ile aralarında Türkiye'nin de olduğu pazarlarda büyük artışlar bekleniyor. Oyak Renault imalatının 4'te 3'ünün ihracata yönelik olduğunu düşünürseniz, biz de bu pazarlarda büyük bir pay bulacağımızı umuyoruz. Bu yıl üretimimizi 2010 yılındaki 307 bin adetlerden daha öteye taşıyarak 320 binler civarında programlamaktayız" dedi.

"2011 YILI İÇİN İYİ ELEKTRİK ALIYORUM"

"2011 yılı için iyi elektrik alıyorum " diyen Tunalıoğlu, 2011 yılının Oyak Renault için elektrikli otomobilin yılı olacağını kaydetti.

Tunalıoğlu, şu anda tek amaçlarının Türk müşterilerle buluşması yönünde olduğunu ifade ederek, hem yasal mevzuatın hem de teknik alt yapının oluşturulması konusunda çalışmalarının devam ettiğini, aracın piyasaya çıkacağı eylül ayına kadar bu çalışmaların başarılı olmasını umduklarını anlattı.

"Elektrikli otomobil tabii ki büyük bir macera" diyen Tunalıoğlu, elektrikli otomobilin kullanımı açısından değişik alışkanlıkları getiren bir otomobil olduğunu söyledi.

Tunalıoğlu, Oyak Renault'nun 2009 yılı cirosunun 3 milyar avro olduğunu anımsatarak, bu yıl ise daha hesap etmediklerini ancak 2009 yılının üzerinde olabileceğini dile getirdi.

Bu yıl üretim kapasitesini 320 bin ve biraz daha üzerine taşımak için 100'ler seviyesinde yeni istihdama ihtiyacı olacaklarını belirten Tunalıoğlu, bunun da yılın ilk yarısında gerçekleştireceklerini söyledi.

Tunalıoğlu, Oyak Renault Fabrikalarının kapasitesinin 360 bin adet olduğunu anımsatan Tunalıoğlu, kapasite artırımı için yeni yatırıma şu anda gerek olmadığını bildirdi.

Bu yıl üretimin artmasında Megane HB ve Fluence modellerinde artış beklediklerini belirten Tunalıoğlu, şu andaki en büyük sıkıntılarının üretimde kullandıklarını yurt dışından gelen parçaların aşırı talebe karşılık verememesi olduğunu dile getirdi.

Tunalıoğlu, ithal parçaların kapasite darlığından üretimde ocak ayının iki gününde, 3 ve 4 ocakta durup, 5 ocakta üretime başlamak durumunda kaldıklarını kaydetti.

Tunalıoğlu, 2010 Türk Otomotiv Sanayi toplam üretiminin dörtte birinin, otomobil üretimin ise yarısından fazlasının Oyak Renault fabrikalarında gerçekleştirildiğini vurgulayarak, üretimin dağılımının, 97 bin 413 Clio HB, 47 bin 706 Clio Grand Tour, 74 bin 513 Renault Symbol, 65 bin 617 Fluence ve 21 bin 834 Megane HB şeklinde olduğunu anlattı.

Renault Grubu'nun uluslararası pazarlarda rekor satışlara imza attığı 2010 yılında Oyak Renault'nun, 233 bin 57 adet otomobil ve 128 bini aşan motor ihracatıyla Türk Otomotiv Sanayisinde bir kez daha liderliği elde ederek Türkiye'nin en büyük ihracatçısı konumunu sürdürdüğünü dile getiren Tunalıoğlu, Türk Otomotiv Sanayisinin toplam ihracatının üçte birinden fazlasını, otomobil ihracatının ise üçte ikisini Oyak Renault'nun gerçekleştirdiğini söyledi.