BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İngiliz vatandaşı Suriye savaşı nedeniyle mahkum oldu

Savaşa katılmak üzere silahlı eğitim almak isteyen ve Suriye'ye giden bir İngiliz vatandaşı ilk kez terör faaliyetlerinde bulunmaktan suçlu bulundu.

Abone ol

İngiltere'de ilk kez bir kişi Suriye'de devam eden iç savaşla bağlantılı olarak terörle ilgili suçlardan hüküm giydi.

31 yaşındaki İngiliz vatandaşı Mashudur Choudhury Suriye'den İngiltere'ye döndüğünde Gatwick havaalanında yakalandı.

İki çocuk babası Choudhury terör eylemlerine hazırlık aşamasında yer almaktan suçlu bulundu.

Mahkemede Choudhury'nin eğitim kampına katılmak için Suriye'ye gittiği söylendi. İddia makamı sanık Choudhury'nin ateşli silahlar kullanmak konusunda eğitim almak istediğini ve "şehit" olmak istediğini söyledi.

Choudhury ise savunmasında "evdeki sorunlarından kaçmak için" Suriye'ye gittiğini söyeledi.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında ülkeden ayrılan Choudhury, bir yolcu uçağıyla Türkiye'ye oradan da Suriye'ye geçti. Choudhury'nin yanında İngiltere'de yaşadığı Portsmouth bölgesinden dört kişi daha vardı.

Suriye'ye gelmeden önce Choudhury'nin daha sonra Suriye'de çatışmada öldüğü düşünülen İftehar Jaman isimli biri ile sürkeli olarak Skype üzerinden bağlantıda olduğu iddia edildi. Bu konuşmalarda Choudhury Jaman'a nasıl silah edinebileceğini sorarken, Jaman da ona eğitiminin bir ila altı hafta kadar süreceğini söylediği belirtiliyor.

Mahkemede Choudhury'nin BBC'nin Newsnight programına katılarak Suriye'deki savaşı anlattığı Skype röportajı da dinlendi.

Bu ayın başlarında Avrupa Birliği yüzlerce Avrupalı'nın Suriye'de muhalefet güçleri ile beraber Esad rejimine karşı savaştığını açıklamıştı.

Suriye'de üç yıldır devam eden iç savaşta ölenlerin sayısı son verilere göre, 162 bini geçti.