BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.387,53
HABER /  GÜNCEL

Soma'daki katliamın sorumlusu... ŞOK

Habertürk gazetesi yazarı Yavuz Semerci, "Devlet en az 500 milyon doları Soma'da ölen madenciler dahil herkese geri vermelidir" dedi.

Abone ol

TKİ'ye ait yıllık 2 milyon ton üretime göre alt yapısı oluşturulmuş kömür ocağı, kiracıya mevcut haliyle işletilmesi için devredildiğini belirten Yavuz Semerci, işletmecinin devletin gözünün içine baka baka aşırı bir yüklenme ile kömür üretimi yaparak yıllık 6 milyon tona çıktığını yazdı.

Semerci, işletmecinin bunu yaparken de bütçesini zorlayacak, güvenlik standartlarını yükseltecek (yaşam-kaçış odaları gibi, elektrik alt yapısı gibi, ana galerilerin çelikle güçlendirilmesi gibi, otomasyon gibi, üretim yapacak robot makineler gibi) hiçbir yatırıma yöneltilmediğini ifade etti.

'KAMU YÖNETİCİLERİ GÖRMEZDEN GELDİ' 

Devletin bu sistemi kurana gözetmenlik yaptığını ve bundan menfaat elde ettiğini söyleyen Semerci, "Bırakın kamunun denetim mekanizmasını, malın sahibi olarak kamu yöneticileri işletmenin üzerine binen yükü görmemezlikten gelmiş aksine şirketi övüp, önünü açmıştır" dedi.

İşte Yavuz Semerci'nin o yazısı:

Madencilerden çaldığınızı geri verin!

Soma katliamının birincil derecede sorumlusu devlettir… (Artık bu girişten sonra, bağnaz olanlar yazıyı bırakabilir…) Bu tespit ahlaki bir kesinlik de içerir. Ve önyargıdan uzak olan herkes ile tartışmaya hazırım. Argümanlarımı aşağıda sıralayacağım. 301 madencinin öldürüldüğü (evet öldürülmüştür) katliam ile devlet ilişkisi son derece açıktır.

Bir tespit daha yapmama izin verin. Lütfen Soma’ya destek için yardım kampanyası filan düzenlemeyin. Çünkü öldürülen madenciler de dahil orada çalışan herkese ait en az 500 milyon dolar, devletin kasasındadır.. Para sahiplerine geri verilmelidir. 'Bu nereden çıktı' diyenler artık yazıyı okumaya başlayabilir.


Yavuz Semerci'nin yazısını okumak için