BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Independent: Erdoğan’ın en zor sınavı

Independent’ın deneyimli Orta Doğu uzmanı yazarı Patrick Cockburn bugünkü yazısında Türkiye’de son yaşanan eylemler bağlamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidardaki konumunu ele aldı.

Abone ol

Independent gazetesininın deneyimli Orta Doğu uzmanı yazarı Patrick Cockburn bugünkü yazısında Türkiye’de son yaşanan eylemler bağlamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidardaki konumunu ele aldı.

Cockburn, Erdoğan’ın siyasi yaşamını kısaca özetlediği yazısında AKP iktidarının 2002’den itibaren kazandığı üç seçimle eski dönemin elitlerinin iktidardaki egemenliğini sona erdirdiğini, ordunun siyasi alandaki etkisini kaldırdığını, hükümete yönelik yeni askeri darbe girişimlerini de bertaraf ettiğini yazdı.

Yazar, 'istikrarlı ve sivil bir yönetim’ olarak nitelediği AKP iktidarı döneminde Türkiye ekonomisinin de büyüyerek dünyanın en büyük 17. ekonomisi'' haline geldiğini belirtti.

Ancak Cockburn’e göre Erdoğan bugünlerde iktidar olmasından bu yana uzananan dönemdeki en zor sınavdan geçiyor.

Cockburn göstericilerin hükümete birçok eleştirisinin bulunduğu belirtiyor.

'Yeni Anayasa'yı etkileyebilir'

Türkiye’deki basın özgürlüğü sorununun altını çizen Cockburn ülkede cezaevinde bulunan gazeteci sayısının Çin’dekinden dahi fazla olduğunu aktarıyor.

“Son döneme kadar siyasi sermayesini Kürt sorununun çözmek için kullanmadı” diyen Cockburn, Erdoğan’ın son barış sürecinde, Türkiye’nin Güneydoğusu'ndaki ''Kürt isyanını'' bitirmek için Kürtler’e verilecek politik ve sivil haklar konusunda ne kadar taviz vereceğinin belirsiz olduğunu da belirtiyor.

Erdoğan'ın ''siyasi kumar oynamayı seven bir lider'' olduğunu da belirten Cockburn, Türkiye’nin Suriye’nin içi savaşına müdahil olmasının şimdi Türkiye’yi olumsuz etkilediğini de vurguluyor.

Cockburn yazısının sonundaysa “Gösterilerin uzun vadeli sonuçları ne olur?” sorusuna cevap arıyor.

Gösterilerin Erdoğan’ın, Başkanlık sistemini de içerecek bir anayasa planlarının ve cumhurbaşkanı olma hayallerinin altını oyabileceğini belirtiyor Cockburn.

Cockburn’e göre ayrıca eylemler yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelmesini de olumsuz etkileyebilir ve bu da AKP’nin popülerliğini azaltabilir.

Cockburn son olarak Erdoğan yönetiminin önümüzdeki haftalarda göstericilere ''otoriterliğini azaltarak mı yoksa artırarak mı'' cevap vereceğinin de merak konusu olduğunu belirtiyor.