BIST 10.725
DOLAR 32,18
EURO 34,94
ALTIN 2.437,22
HABER /  GÜNCEL

İmralıyı siviller koruyacak

Adalet Bakanlığı, bütün cezaevlerinin dış güvenliğini devralacak.

Abone ol

Adalet Bakanlığı, hazırladığı kanun taslağına göre, bütün cezaevlerinin dış güvenliğini devralacak. Taslak yasalaşırsa Öcalan’ın yattığı İmralı cezaevinin dış güvenliği de Jandarma’dan alınacak.

İki başlılığa yol açıyor
Taslakta bu durumun kurumlarda iki başlılığa yol açtığı, mevzuatın farklı yorumlanmasına, mahkumlar ve ziyaretçilerin iki ayrı yerde aranmasına, gereksiz yazışmalara, koordinasyon sorunlarına yol açtığı kaydedildi.

Avusturya, Almanya, İsviçre, İsveç, Norveç, Danimarka, Hollanda ve Finlandiya gibi ülkelerde cezaevlerinin iç ve dış güvenlik hizmetlerinin Adalet Bakanlığı’nca yerine getirildiği belirtilen gerekçede Adalet Bakanlığı’nın son yıllarda sağlanan imkanlarla bu görev üstlenecek kapasiteye ulaştığı belirtildi. Gerekçede “Dış güvenlik hizmetlerinin uzman personel tarafından yapılması genel olarak infaz hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesine yol açacaktır” denildi. Tasarı, 2009’dan itibaren 5 yıl içinde kademeli olarak bütün cezaevlerinin dış güvenliğinin Adalet Bakanlığı’na devredilmesini öngörüyor. Taslağın yasalaşması durumunda Abdullah Öcalan’ın hükümlü olarak bulunduğu İmralı Cezaevi’nin dış güvenliği de jandarmadan alınarak Adalet Bakanlığı’na verilecek. Taslağa göre Jandarma tarafından cezaevlerinin dış güvenliğinde kullanılan ihtiyaç fazlası silâh ve mühimmat Adalet Bakanlığı’na bedelsiz devredilecek.

Gardiyanlara geniş yetkiler

* Dış güvenlik görevlileri, direniş, firar, ayaklanma, aktif veya pasif direniş gösterilmesi halinde zor kullanabilecekler. Olayın niteliğine göre uyarı yapılmadan da zor kullanılabilecek.

* Gardiyanlar, dış güvenliği sağlarken ve sevkler sırasında silahlı olacak, ancak bir olay çıkmadıkça cezaevine silahlı giremeyecekler.

* Dış güvenlik gardiyanlar “dur” ihtarına uymayan mahkuma yakalanmasını sağlayacak ölçüde ateş edebilecek. Ancak firara teşebbüs eden terör veya çete mahkumlarına karşı, teslim ol çağrısı yapılmadan da doğrudan ve duraksamadan hedefe karşı ateş edilebilecek.

* Gardiyanlar, asayişi bozan mahkumlara karşı kesici, delici ve bereleyici silahlar da kullanabilecek.

* Dış güvenlikte görevli gardiyanların işlediği iddia edilen “yetkiyi aşarak öldürme, işkence, kötü muamele” gibi suçlarda Bakanlık avukat tutacak. Avukatlara ödenecek ücret avukatlık tarifesine bağlı olmayacak.

(Vatan)