BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.394,01
HABER /  GÜNCEL

İmralı adasını bekleyen tehlike

Marmara denizindeki fay hattı İmralı denizinin altından mı geçiyor. Deprem uzmanı Üşümezsoy'dan ilginç açıklamalar.

Abone ol

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Esenköy'den İmralı adasının güneyine doğru uzanan hatta 7 şiddetinde bir deprem meydana geleceğini iddia etti.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) tarafından düzenlenen Marmara Depremi konulu panele katılmak için Yalova'ya gelen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depremle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Üşümezsoy, sıradaki depremin beklendiği üzere Adalar açıklarından başlayıp İstanbul'a uzanacak bir deprem değil, Yalova'nın Esenköy beldesi açıklarından başlayıp İmralı'nın güneyine uzanan hatta meydana geleceğini söyledi. Araştırmaların da bunu işaret ettiğini dile getiren Üşümezsoy, "Yalova ve Gölcük 17 Ağustos 1999 Marmara depremini en şiddetli yaşayan yerlerdi. Bütün tartışmalar Yalova ve Çınarcık boyunca fay hattının kırılmadığı, bundan sonraki adımda Yalova Çınarcık hattının kırılacağı yönündeydi. Biz ise bu hattın Hersek Deltası'nın batısına kadar ilerlediği ve Çınarcık ilçesinin ucuna kadar kırıldığını vurgulamıştık. Ondan sonraki artçı depremler de hep bunu gösterdi.

Ama arkadaşlar 17 Ağustos'tan sonra ısrarla sıradaki depremin Yalova'dan başlayıp Adalara gideceğini, Çekmece'den Marmara'yı boydan boya geçeceğini söylediler. Bu spekülatif bir tezdi. Ama biz buna itiraz ettik. Bizim itiraz sebebimiz ise şuydu. Marmara'da fay hattı Adalar'a doğru gitmiyor, Çınarcık, Yalova'ya doğru geliyordu. Oradan güneye dönerek İmralı'ya doğru gidiyordu. Eğer fay hattı 17 Ağustos depreminde Hersek burnunun batısında kaldıysa, bundan sonra Yalova ve Çınarcık'a doğru uzanan hat ilk çalışacak fay hattı idi. Ama bu kesitteki artçı depremlerin de dağılımı ile bu hattın Esenköy'e kadar kırılmış olduğu görünüyor. Fransız denizaltısı Armijyo'nun da yaptığı araştırmada bu verilere ulaşıldı" dedi.

"50 YILDA BİR DEPREM ÜRETİYOR"

Esenköy'den başlayarak İmralı'ya uzanan hattın yaklaşık 50 yılda bir deprem ürettiğine de işaret eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "17 Ağustos'ta kırılan fay Esenköy'e kadar geldi. Bundan sonraki adım bana göre Esenköy'den İmralı adasının güneyine doğru uzanan bir hattır. Bu hat kırılırsa 7'lik bir deprem yapar. Bu hat ne zaman kırılır sorusunu sorarsanız, 1717'de de aynı 1999 depremi oldu. Bir tarafı Düzce'de, bir tarafı Çınarcık'ta. Ondan sonra 1766 depremi Mudanya'da oldu. Dolayısıyla arada bir 40-50 yıl var" şeklinde konuştu