BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İşte görüşmenin perde arkası

DSP, DP ve BBP ile görüşen Beşir Atalay'ın bugünkü durağı DTP. İşte açıklamalar ve görüşmenin perde arkası...

Abone ol

Hükümetin Kürt açılımı turlarında bugünkü randevu DTP ile... Beşir Atalay, DTP'nin kapısını çaldı.

Atalay, böylece DSP, DP ve BBP'den sonra 4. parti ile bir araya gelmiş oldu.

Açılımda DTP ile ilk buluşmayı Başbakan Erdoğan gerçekleştirmişti. Hatta Başbakan düzeyindeki bu buluşma, MHP ve CHP tarafından eleştirilmiş; iki partide küslük yaratmıştı.

"ANAYASANIN MİLLİYETİ OLMASIN" DEDİLER

DTP diğer partilerin aksine Bakan Atalay'la görüşmesinde somut bir öneri getirmedi. Yalnızca Anayasal demokratikleşme talebinde bulunuduklarını belirttiler. "Anayasanın milliyeti olmasın" dediler.

DTP'liler hükümetin proje nezdinde adımlar atmasından sonra somut öneriler getireceklerini dile getirdiler.

ÖCALAN'IN ADI GEÇTİ Mİ? OPERASYONLAR KONUŞULDU MU?

Peki ya Öcalan adı gündeme geldi mi? Bu görüşmelerde Öcalan'ın adının gündeme gelmediği DTP'liler tarafından kaydedildi. Operasyonların durdurulması konusunda da ısrarcı olmadılar. Türk, görüşme sonrası açıklamasında "Umarız bu umuda yolculuk hayalkırıklığıyla sonuçlanmaz. Silahla, operasyonlarla çözülemeyeceğini herkesin görmesi lazım" dedi.

İMRALI'DAN AÇIKLAMA GELECEK Mİ?

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş "Öcalan'ın açıklaması beklenen yol haritası"yla ilgili bir soruya "Hava muhalefeti yüzünden avukatları dün İmralı'ya gidemedi. Bir açıklama bekliyoruz ama ne zaman gelir bilmiyoruz. Öcalan tarih vermemiştir aslında. Bu açıklamayla birlikte eldeki projeler de birleşinde ortaya nihai bir yol haritası çıkacak" yanıtını verdi.

CHP DE SÜRECE KATILMALI

Ana muhalefet partisi CHP'nin de sürece katılması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, "Çok güçlü bir muhalefet. Bu bir barış projesidir ve hepimizindir. Sürece hepimiz dahil olmalıyız. Süreç sekteye uğramamalı" diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KONUŞMASI İÇİN NE DEDİLER?

DTP'liler Başbakan Erdoğan'ın gruptaki konuşmasından memnuniyet duyduklarını dile getirirken Beşir Atalay da şehit annesi ile PKK'lı annesinin buluşmasının önemine işaret etti. Başbakan Erdoğan'ın vekilleri ağlatan duygu yüklü konuşması için de "Herkes tarafından olumlu karşılandı. Önemli olan toplumun değerlendirmesi" dediler.

HAYALKIRIKLIĞI İFADESİNE AÇIKLIK GETİRDİ

Selahattin Demirtaş, DTP lideri Ahmet Türk'ün, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bir araya gelmesinin ardından yaptığı açıklamada kullandığı, "Umarız süreç hayalkırıklığı ile sonuçlanmaz" ifadesine açıklık getirdi.

Demirtaş, "Evet, endişeliyiz. Daha önceki hükümetlerin de pratikleri oldu. Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz zamanında çok sözler verildi, ama hepsi hayalkırıklığı oldu. Gelinen aşamada artık kimsenin hayalkırıklığı yaratma lüksü yok. Yaratılan bu umudu sürdürmemiz lazım" dedi. "Umut görmeseydik bu sürece girmezdk" diyen DTP'li Demirtaş, "Aydınlık geleceğimiz ortaklaşa inşa edilmeli" diye konuştu.

Görüşme sonrası basına ne konuştular?

[PAGE]

Atalay, görüşme sonrası açıklamasında şunları söyledi:

"Bütün siyasi partilerimizle görüşmemizde bizim için çalışmalarımıza ışık tutucu görüşler elde ettik. Bu Türkiye'nin büyük kardeşlik ve huzur projesi.. Kendimize güvenelim. Biz bu sorunu çözeriz. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz. Biz buna benzer önemli konuları başardık. Bütün kesimlerin katılımı ile kardeşlik ve huzur ortamımızı artıralım istiyoruz. Ben sayın genel başkana gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyorum."

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün açıklaması ise şöyle oldu:

"Biz de bu acıların sona ermesi, Türkiye'nin normalleşmesi için çaba gösteriyoruz. Umarız ki bu çabalar bir hayal kırıklığı yaşatmaz. Silahla, operasyonlarla çözülmeyeceğini herkesin görmesi lazım. Siyasi parti olarak bize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bizim amacımız sorunun çözümüdür. birilerinin söylediği gibi Türkiye'yi çözmek değil. Amacımız demokratik bir Türkiye'dir.

Bu bir süreç. Çalışma tabii ki çok farklı yerlerde değerlendirilecek. Daha somut hale getirilecek. Biz işin başındayız. Umarız bu umuda yolculuk hayal kırıklığıyla sonuçlanmaz.

Kalıcı bir noktaya evrilmesi için herkesin hassasiyet göstermesini istiyoruz. Türkiye'nin zemini her zaman kaypfandır. Geçmişte de bazı açılımlar oldu. Ama ben bu dönemde daha ciddi çalışmalar yapıldığına inanıyorum. Toplumsal uzlaşıyı sağlamak için herkesin çaba içinde olması gerekir. Bizim beklentimiz diğer partilerin de aynı hassasiyeti göstermesidir."

Beşir Atalay bundan sonra görüşmelerini sivil toplum örgütleriyle sürdürecek. Türk İş, Hak İş ve Barolar Birliği'ne gidecek. Sendikalarla bir araya gelecek. Haftaya Salı günü de TÜSİAD'la görüşecek.

DTP BAKANI NASIL KARŞILADI? FOTOĞRAFLAR DİĞER SAYFADA...

[PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE]