BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,60
ALTIN 2.391,67
HABER /  GÜNCEL

IMF küresel büyüme tahminlerini 3,9'a düşürdü

IMF, küresel ekonomide canlanmanın hala risk taşıdığını ve Euro Bölgesi ülkelerinin istikrarsızlığını koruduğunu açıkladı.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu IMF, küresel ekonomide canlanmanın hala risk taşıdığını ve Euro Bölgesi ülkelerinin istikrarsızlığını koruduğunu açıkladı.

IMF, Avrupalı liderlerin gecikmeli ya da yetersiz tedbirlerinin ekonomik canlanmayı rayından çıkarabileceğini bildirdi.

IMF 2013 yılı küresel büyüme tahminini yüzde 4,1'den 3,9'a indirdi.

Bu düşüşte en büyük etken ise 2013 yılı büyüme tahmini yüzde 2'den 1,4'e çekilen İngiltere ekonomisi oldu.

IMF'nin tek tek ülkelerin gayri safi milli hasıla tahminlerinden oluşan dünya üretimindeki artış tahmini ise yüzde 3,5'ta kaldı.

'Avrupa istikrarsız'

IMF'nin yılda iki kez yayımladığı Dünya Ekonomisine Bakış adlı raporunda, 17 üyeli Euro Bölgesi'nde ekonominin bu yıl yüzde 0,3 oranında daralması, gelecek yıl ise 0,7'lik bir toparlanma yaşaması bekleniyor.

Raporda "en büyük öncelik Euro Bölgesi'ndeki krizin çözülmesidir" denildi.

IMF, bankacılık ve mali birliğin sağlanarak tam bir parasal birlik yaratılması konusunda Avrupa'nın kararlı olması gerektiğini vurguladı.

ABD açmazı

IMF, ABD'de varlıklıların geçici vergi indiriminden yararlanması ve bütçe kesintisinin durdurulması konusunda adım atılmaması halinde mali açığın 2013 yılında GSMH'nin yüzde 4'üne ulaşabileceğini vurguladı.

Bu durumda gelecek yıl ABD'nin ekonomik büyümesinin yavaşlayacağı ve bunun etkisinin bütün dünyaya yayılacağı uyarısında bulundu.

ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2, gelecek yıl ise yüzde 2,3 büyümesi bekleniyor.

IMF, gelişmiş ülkelerde ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 1,4, gelecek yıl ise 1,9 oranında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Dünya ekonomisinin motoru

Gelişen ekonomilerin 2012'de yüzde 5,6, gelecek yıl ise 5,9 oranında büyümesi bekleniyor.

Büyüme ivmesindeki en büyük düşüş, dünya ekonomisinin motoru olarak görülen Brezilya, Hindistan ve Çin'de gerçekleşti.

IMF, küresel ekonomideki pozitif veriler arasında, talepteki ve meta fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyon oranındaki azalmaya işaret ediyor.