BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.401,02
HABER /  GÜNCEL

İngiltere için bir iyi bir kötü tahmin

IMF İngiltere ekonomisi için büyüme tahminlerini düşürürken, Ernst & Young Item Club, iyileşme olacağını öngörüyor.

Abone ol

IMF, İngiltere ekonomisi için önümüzdeki 2 yıllık büyüme tahminlerini düşürdü.

Uluslararası Para Fonu, 3 aylık Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, İngiliz ekonomisinin 2012'deki büyümesinin yüzde 0,2'de kalacağı öngörüsünde bulundu.

Daha önceki IMF tahmininde bu oran yüzde 0,8'di.

IMF, 2013'e ilişkin büyüme tahminini de yüzde 0,6 düşürerek, yüzde 1,4'e indirdi.

Geçen yıl sonunda, 4 yılda ikinci defa resesyona giren İngiliz ekonomisinde canlanma sağlamayı amaçlayan 'Bank of England' bu ay başında piyasalara 50 milyar sterlin pompalayacağını duyurmuştu.

Merkez bankası ve Maliye Bakanlığı da Cuma günü, bankaların ucuz kredi sağlamasına destek olmak için, yaklaşık 80 milyar sterlin tutarında ucuz finansman sağlayacağını bildirmişti.

Ayrıca hükümet Pazartesi günü 9,4 milyar dolarlık uzun dönemli demiryolu yatırımı paketini açıklamıştı.

IMF raporunda, bütçe açığının bu yılki gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 7'sini aşacağı tahminine yer verilmesi dikkat çekti. Daha önce bu oranın yüzde 6,6 düzeyinde kalacağı tahmin ediliyordu.

Item Club daha iyimser

İngiliz finansal tahmin grubu 'Ernst & Young Item Club' ise, Birleşik Krallık ekonomisinin seneyi iyileşmeyle kapatacağını öngörüyor.

Grubun 3 aylık raporuna göre, enflasyonun düşmesi ve tüketici harcamalarının artması, İngiliz ekonomisinin tekrar büyümeye geçmesini sağlayabilir.

Raporda, enflasyonun sene sonunda yüzde 1,7'ye düşeceği, 2012 genelindeki büyümenin ise düşük düzeyde kalacağı tahminlerine yer verildi.

Grubun sonraki 2 yıl için öne sürdüğü büyüme tahminleri ise yüzde 1,6 ve 2,6.

Item Club ekonomi başdanışmanı Peter Spencer, geçen 4 yılda reel ücretlerde yüzde 7,5'ten fazla düşüşe sebep olan enflasyon sarmalının sona ermek üzere olduğunun altını çizdi: "Maliye Bakanı'nın akaryakıt vergilerindeki artışı ertelemesi, enerji ve emtia fiyatlarının düşmesi ve vergi değişikliklerinin hesap dışında bırakılması sayesinde enflasyon artık dize geliyor."

Öngörüler, reel kullanılabilir gelirde bu yıl yüzde 0,4 ve sonraki yıl yüzde 1,5 artışı da içeriyor.

Resesyon öncesine dönüş 2015'te

Ancak tüketici harcamalarındaki küçük artışa ragmen halkın büyük bölümünün borçlarını kapatmaya öncelik verecek olması nedeniyle, Birleşik Krallık ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme için ihracatın artması gerekiyor.

Raporda, sene sonunda yüzde 8,6 olması beklenen işsizliğin, 2013'te 8,7'ye çıkabileceği belirtiliyor.

Tahmin grubuna göre, 2012'de yüzde 3,4 oranında artması beklenen yatırım harcamalarının yeniden resesyon öncesi seviyelere çıkması, 2015'ten önce mümkün gözükmüyor.

Spencer bir yandan da, Euro Bölgesi'ndeki borç krizi aşıldıkça piyasalarda güvenin artacağına vurgu yapıyor: "Birleşik Krallık'ın devamlı toparlanması büyük ölçüde finans ve iş dünyasındaki güven durumuna bağlı ve bunun yeniden inşası zaman alacak. Ancak Euro konusundaki belirsizliğin çözüme kavuşması görünümü değiştirebilir ve şirket harcamalarının öngörülenden hızlıca artmasının yolunu açabilir."