BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  GÜNCEL

İlker Başbuğ Rusya'nın planını anlattı!

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Rusya'nın Suriye'deki ısrarının Akdeniz'den kaynaklandığını söyledi.

Abone ol

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye'ye sığınan mültecilerin ülke için uzun dönemde çeşitli sorunları da beraberinde getireceğini söyledi. Türkiye-Rusya krizinde düşürülen uçakla ilgili olarak TSK'nın üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ifade eden Başbuğ, Rusya'nın Suriye'ye kaybetmesi halinde tüm Akdeniz'i kaybedeceğini ileri sürdü.

İlker Başbuğ, Kırıkkale Üniversitesi'nde konuştu. Suriye'de büyük bir insanlık dramı yaşandığını ifade eden Başbuğ, Türkiye'ye sığınan mültecilerin de uzun vadede, özellikle güvenlik boyutunda sorun haline gelmesinin ihtimal dahilinde olduğunu kaydetti. İşte Başbuğ'un açıklamaları;

"TÜRK HAVA KUVVETLERİ GEREKENİ YAPTI"

Türk Hava Kuvvetleri kendisine verilen yetkiler çerçevesinde sınırı korumak için gerekli işlemi yapmıştır. Bunu başka şekilde yorumlayamayız. Zaten yoruma da açık değil, net.

"AKDENİZ'İ KAYBETMESİ DEMEK"

Devletler kendi sınırları içerisinde, buna hava sahası da dahil olmak üzere çatışma kurallarını ilan etme ve uygulama hak ve yetkisine sahiptir.

Suriye, Rusya açısından önemli. Akdeniz'e çıkış kapısı. Lazkiye'de hava üssü, Tartus bölgesinde de deniz üssü var. Rusya'nın Suriye'yi kaybetmesi Akdeniz'i kaybetmesi demek. Rusya'nın böyle bir şeyi kabul etmesi söz konusu değil. Bu neticeden hareketle Rusya, Esad yönetiminin arkasında duruyor.

RUS GEMİSİNİN BOĞAZDAN GEÇİŞİ

Bu davranış çok çirkin. Montrö anlaşması gereği barış şartları altında bu hareketin bir yaptırımı yok. Saldırı durumu olsa idi anlaşma ihlali doğururdu. Bu da yaptırım gerektirdi. Ancak şu anda yapılması gereken diplomatik bir çalışmadır."