BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İlk sahur yerin 350 metre altında

Zonguldak'ta, 'kara elmas' olarak adlandırılan kömürü çıkarmak için yüzlerce metre yerin altında çalışan maden işçileri, ilk sahurlarını yaptı.

Abone ol

Ahşap kalaslardan sofra kuran madenciler, kömürden kararan elleri ile domates, salata, biber, üzüm ve pide yiyerek ilk oruca niyetlendi.

Zonguldak'ın Gelik beldesinde bulunan DE-KA Madencilik Şirketi'nde 24.00 -08.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, ailelerinden uzakta, yerin 350 metre altında ilk sahurlarını yaptı. Sahur vaktinin gelmesiyle kömür çıkarma işine ara veren işçiler, ahşap kalaslardan sofra oluşturdular. Yanlarında getirdikleri domates, salata, biber, üzüm ve pideyi kömürden kararmış elleri ile yiyen işçiler ilk oruç için niyetlendi. 17 Mayıs'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi'nde meydana gelen kazada hayatını kaybeden 30 meslektaşını da anan madenciler, aynı kazada kayıp olan iki madencinin bulunması için dua etti. İki çocuk babası 20 yıllık madenci 40 yaşındaki Mustafa Açıkgöz, madenciliğin dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğunu, ancak Ramazan ayının gelmesiyle zor koşullara rağmen oruçlarını tutacaklarını söyledi. Ocak şefi olan Açıkgöz, "Kazasız belasız bu sene de Ramazan ayına kavuştuk. Seneye de inşallah nasip olur. Mutluyuz. Hayat bu, gerçek bu, kazanmamız, çalışmamız lazım" dedi.

Bir çocuk babası 4 yıllık madenci 23 yaşındaki Oktay Taş ise, "İnşallah nice sahurlar açarız. Malum yer altında çalışıyoruz. Bu sene 30 tane şehit verdik. Ölen işçilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. İnşallah bulunamayan iki işçi bulunur da, aileleri mezarı başlarında bir fatiha okur" diye konuştu.

Üç çocuk babası, 18 yıllık madenci 41 yaşındaki Şahin Çolakoğlu da emekliliğe iki sene kaldığını belirterek şunları söyledi: "Ekmek parası için çalışıyoruz. Ailemizden uzak maden ocağında sahur yapmak zor
oluyor ama ne yapalım çalışmak zorundayız."

İki çocuk babası, 6 yıllık madenci 25 yaşındaki Dursun Durmaz da yerin altında çalışan madencilerin, yaşam garantisinin bulunmadığını ifade etti. Madende kazmacı olarak çalıştığını belirten Durmaz, sözlerine şöyle devam etti: "İnşallah buradan emekli oluruz. Zonguldak insanının, çocuğunun geleceği, tek derdi maden. Başka sosyal bir yaşantısı yok. Okuyan da okumayan da madende çalışmak zorunda. Yer altında çalışan, çalışmaya mahkum olan üniversite mezunlarımız var.Yer altı bu. Garantimiz yok. Ocağa iniyoruz ama yukarıya çıkacağımızı kimse bilemez. Maden hayatında günlük yaşıyoruz. Bugün varız yarın yokuz. Bu hesaptayız. Allah uzun ömürler versin hepimize. İnşallah Ramazan Bayramını da kutlarız."

Sahurun ardından görev yerlerine dağılan işçiler, kömür çıkarma işlemine oruçlu olarak devam etti.