BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,75
ALTIN 2.395,88
HABER /  POLİTİKA

İlk kez görüşüyorlar FLAŞ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı eyleminin ardından Türkiye geneline yayılan ve giderek tırmanan gösterileri, bugün ilk kez yüz yüze konuşuyorlar.

Abone ol

Gül'ün il gezileri nedeniyle "devlet günü" olan perşembe günü yapılacak olağan görüşme bugün saat 17.00'de başladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Taksim Gezi Parkı eyleminin ardından sakinleştirici bir tutum içinde olmaya özen gösterdi. Milliyet'in haberine göre, Gül, gösterilerin başlaması üzerine ilk açıklamayı 1 Haziran'da yazılı olarak yaptı. Gül, ilk açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

"Taksim'de bir kaç günden bu yana devam eden ve maalesef dün itibarıyla kaygı verici bir noktaya gelen olayların yatışması için hepimize düşen, daha fazla olgunluktur. Güvenlik güçlerimiz, görevlerini yerine getirirken her zamankinden daha fazla ihtimam göstermeli, müdahalelerinde ölçülü olmaya dikkat etmeli, üzücü görüntülerin ortaya çıkmasına izin vermemelidir. Bu sabah başta Sayın Başbakan olmak üzere ilgili hükümet ve devlet yetkilileri ile görüşerek bu hususları kendileriyle de paylaştım. Sükunetin sağlanması ve konunun yeniden bizlere yakışır bir şekilde tartışılarak neticelendirilmesi için herkesin üzerine düşeni ivedilikle yapacağına inanıyorum."

MESAJ ALINDI

Gül, 3 Haziran'da, Çankaya Köşkü'nde gazetecilere şu açıklamada bulundu:

"Bu çerçeve içerisinde demokrasiler dediğimizde, demokrasilerle tabi ki seçimlerle halkın iradesi ile her şey, ülkeyi yönetenler ortaya çıkar. Ama demokrasi demek sadece seçim demek de değildir. Seçimlerin dışında da farklı görüşler, farklı durumlar, eğer itirazlar varsa bunların da çeşitli yollarla dile getirilmesinden daha tabi de bir şey olamaz. Barışçı gösteriler de tabi ki bunun bir parçasıdır. Bu anlamda son günlerdeki gelişmeleri bu çerçeve içerisinde görüyorum. Ve şunu da açıklıkla söylemek istiyorum ki, iyi niyetli olarak verilen mesajların da alındığının bilinmesini isterim. İyi niyetli olarak verilen mesajların hepsi alınmıştır. Bunların muhakkak ki günü geldiğinde gereği de yapılacaktır. Zaten bunun işaretini de eminim ki hepiniz görüyorsunuz."

KÖŞK'E ARINÇ ÇIKMIŞTI

Gül, aynı gün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de Çankaya Köşkü'nde, gösterilerle ilgili bir görüşme yaptı. Gül, 4 Haziran'da ise Erdoğan yurtdışında bulunduğu için Başbakan Vekili Bülent Arınç'ı, Köşk'e çağırdı. Arınç'ın Köşk'teki görüşmenin ardından Başbakanlık'ta aynı gün düzenlediği basın toplantısında, yumuşak bir uslup kullanması dikkat çekti.

DEVLET GÜNÜ GÖRÜŞMESİ

Gül, Erdoğan ile haftalık olağan görüşmesini, devlet günü olarak adlandırılan perşembe günleri yapıyor. Ancak Gül, yarın Rize, Artvin ve Ardahan'ı kapsayan üç günlük il gezisine çıkacak. Gül ile Erdoğan'ın saat 17.00'de yaptıkları görüşmenin ana gündem maddesini, Taksim Gezi Parkı gösterileri oluşturdu. Gül ile Erdoğan, gösterilerin başlamasının ardından eylemleri ilk kez yüz yüze değerlendirdi.