BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.403,18
HABER /  DÜNYA

İlham Aliyev'den Ermenistan'a gözdağı: Silahları bırakına kadar vurmaya devam edeceğiz

AZERBAYCAN'ın Dağlık Karabağ'da Ermeni askeri varlığına yönelik başlattığı 'anti-terör' operasyonu tüm hızıyla sürerken Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den son dakika açıklaması geldi. ABD Başkanı Blinken ile telefonla görüşen Aliyev, operasyonun biteceği tarihi açıkladı. Rus basını son dakika Ermenilerin silah bırakacağını duyurdu. Azerbacan'dan gelen son dakika ile ateşkes ilan edildi..

Abone ol

Azerbaycan, Karabağ'da Azerbaycan güvenlik güçlerine yönelik saldırıların ardından dün 'anti terör' operasyonu başlatmıştı. ABD ve Rusya başta olmak üzere gelen 'ateşkes' çağrılarına İlham Aliyev'den cevap geldi. Aliyev, operasyonun bitmesi için tek şartını açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşen Aliyev, Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması durumunda operasyonun duracağı açıkladı. Rus basınından son dakika 'silah bırakma' iddiası geldi. Azerbaycan iddiayı doğruladı ve ateşkes sağlandı. İşte Karabağ'da yaşananlar...

Paşinyan sessizliğini bozdu

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan beklenen açıklama geldi. Paşinyan, ateşkesin sürdürülmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek bunun bölgede konuşlanmış Rus barış güçleri tarafından sağlanacağını umduğunun altını çizdi. Paşinyan, 'Askeri tırmanışın devam etmeyeceğini umuyoruz, çünkü mevcut koşullarda istikrarın sağlanması ve çatışma eylemlerinin durdurulması çok önemli. Azerbaycan ile Rus Barış Gücü arabuluculuğunda Karabağ'ın Ermeni nüfusunun temsilcileri ile varılan anlaşmayı gördük. Ermenistan, bu anlaşma metninin hazırlanmasına dahil olmadı" dedi.

Anlaşma 3 maddeden oluşuyor

 Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın teklifi üzerine Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarına uygun olarak entegrasyon konularını görüşmek üzere 21 Eylül 2023 tarihinde Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcileriyle Yevlah kentinde bir toplantı düzenleneceği kaydedildi. Anlaşmaya ilişkin 3 madde şöyle;
- Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermenistan silahlı birlikleri ve yasa dışı Ermeni silahlı grupları silah bırakıyor, savaş mevzilerini ve istihkamlarını terk ederek tamamen silahsızlandırılıyor. Ermenistan silahlı birlikleri Azerbaycan topraklarından çekiliyor, yasa dışı Ermeni silahlı grupları feshediliyor.
- Paralel olarak tüm silah, mühimmat ve ağır araçlar teslim ediliyor.
- Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus Barış Gücü ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanıyor.

Kremlin Sözcüsü Peskov'dan açıklama

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Azerbaycan hukuken kendi topraklarında operasyon yürütüyor." açıklaması yaptı.

Azerbaycan: Ateşkes anlaşması devreye girdi

 Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ateşkesin Rus güçlerinin katışımıyla gerçekleştiğini duyurdu. Ateşkes saat 12.00 itibariyle yürürlüğe girdi.

Rus Basını: Ermeniler silah bırakacak

Rus IFAX haber ajansının abonelerine geçtiği son dakika bilgisine göre Karabağ Ermenileri lağvedilmeyi ve silahları tamamen bırakmayı kabul etti. IFAX, "Karabağ Ermenileri yarın Azerbaycanlı yetkililerle bir araya gelecek" dedi. Sputnik'in Ermenistan servisi ise Karabağ'da ateşin ilan edildiğini duyurdu. 

60'tan fazla Ermeni mevzisi ele geçirildi

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov, Karabağ'daki Ermenistan silahlı güçlerinin 60'tan fazla mevzisinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini, 20'ye yakın askeri araç, 40'tan fazla top, 30'dan fazla havan topu, 2 uçaksavar sistemi ve 6'dan fazla elektronik harp istasyonunun imha edildiğini açıkladı.

Aliyev, operasyonun bitmesi için şart koştu

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken arasındaki telefon görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya göre Aliyev, Blinken ile görüşmesinde Karabağ'da Azerbaycan ordusunca başlatılan antiterör tedbirlerinin gerekçelerini aktardı.

Operasyon başlatmak zorunda kaldık

Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerden ve son aylarda artan provokasyonlarından, sözde rejimin "cumhurbaşkanı seçimi" yapmasından bahseden Aliyev, provokatif eylemleri önlemek için bölgede yerel nitelikte antiterör tedbirlerine başlamak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Aliyev, Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması durumunda terörle mücadele tedbirlerinin durdurulacağını belirtti.

- Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı antiterör tedbirleri

44 günlük 2. Karabağ Savaşı sonrası, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar tansiyonun yükselmesine neden oldu. Sözde rejim son günlerde kontrolündeki topraklarda Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri ve sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulundu. Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya ve arazilere mayın döşemeye devam etti. Azerbaycan'dan gelen, sözde rejimin feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda 9 Eylül'de sözde "cumhurbaşkanlığı seçimi" yapılması tansiyonu daha da yükseltti. Son olarak Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda Azerbaycan devlet kurumuna ait bir kamyon mayına bastı ve 2 kişi hayatını kaybetti. Olay yerine giden polis aracının başka bir mayına basması sonucu 4 polis şehit oldu. Bunun üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla yerel antiterör önlemleri başlatıldığını bildirdi.